Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Trygga idrottsmiljöer

Idrotten ska genomsyras av glädje och gemenskap där alla ska vara trygga och känna sig respekterade och inkluderade. Vi måste säkerställa så långt det går att den idrott som erbjuds genomförs i miljöer som är trygga och säkra.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:48

Med trygga idrottsmiljöer menar vi att verksamheten bedrivs i enlighet med Idrotten Vill och i linje med barnkonventionen. Det innebär bland annat att barn och ungdomar ska kunna vara aktiva inom idrotten utan att riskera att utsättas för någon form av kränkande behandling.Det bästa sättet att förebygga kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet.

Samtidigt är det viktigt att ha beredskap för hur man ska agera om det oacceptabla inträffar. Stödmaterialet som SISU Idrottsutbildarna har tagit fram hjälper föreningar att jobba med de här frågorna.

Ladda ner stödmaterialet ”Skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar” (PDF).

Föreningen kan antingen arbeta själv med materialet eller tillsammans med en konsulent från SISU Idrottsutbildarna.

Ny lag om begränsat registerutdrag
Den nya lagen innebär att en förening har möjlighet att be den som erbjuds en anställning, ett uppdrag eller en praktiktjänstgöring inom föreningens verksamhet om ett begränsat utdrag ur belastningsregistret, om arbetet innebär direkt och regelbunden kontakt med barn (upp till 18 år). På begäran har i sådana fall individen skyldigheten att uppvisa ett sådant utdrag.

 

Läs mer om begränsade registerutdrag.


Den nya lagen träder i kraft den 18 december 2013. 

 
Relaterad sajter:

Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällsfrågor (MUCF):
Gråzon Gränsfall Glasklart  Här hittar du tips på hur din förening eller du som barn- och ungdomsledare kan arbeta för att förebygga sexuella kränkningar och övergrepp.

Inte ditt fel! En vägledning för dig som i ditt yrke eller ideella engagemang möter unga som kan ha utsatts för sexuella övergrepp eller unga som har sålt sex eller bilder av sig själva med sexuellt innehåll.

Skribent: Mattias Hjelmberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss