Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ekonomiskt stöd

  • Skapad: 19 JUL 2013 10:13

Det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden (SF) består under 2013 av två olika delar – landslagsstöd och riktat stöd. Landslagsstödet ges till förbunden för att stärka deras arbete med sina respektive landslag. Det riktade stödet ges till enskilda lag och individer för att underlätta deras satsning mot den absoluta världstoppen. 

Omfattningen av det ekonomiska stödet beror på resultat, konkurrens och kostnad. 2013 delar Riksidrottsförbundet (RF) ut 75 miljoner kronor till Landslagstöd och Riktat stöd.

Här kan du läsa en sammanfattning av elitstödet år 2009-2013.

RF har en elitidrottskommitté vars uppgift är att vara bollplank till riksidrottsstyrelsen (RS) och RF:s elitidrottschef. Kommittén består av personer från olika idrotter och från de två övriga stödorganisationerna, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK). Inför 2013 års elitstöd gjordes ett arbete för att se över kriterierna för elitstödets fördelning.

Ekonomiskt elitstöd 2014

Tyvärr har riksidrottsstyrelsen tvingats besluta att sänka elitstödets ekonomiska del till SF 2014. Även verksamhetsstödet inom elitidrotten som innehåller gemensamma aktiviteter och resurspersoner till förbunden kommer att dras ned. Anledningen är att de pengar som RF kunde sätta undan till en flerårig elitsatsning är slut.

Eftersom regeringen inte ökat det statliga stödet till idrotten, som ligger kvar på samma nivå som det gjort sedan 2010, måste RF ta bort Riktat stöd men behåller och utökar Landslagsstöd till 45 miljoner kronor vilket totalt innebär en sänkning med 30 miljoner till förbundens elitverksamhet.

 

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss