Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrottsfysiologi

  • Uppdaterad: 11 JAN 2016 11:24
Aktiva på elitnivå kan få stöd i sin fysiologiska utveckling genom tester, träningsrådgivning och utbildning av RFs Idrottsfysiologiska laboratorium på Bosön. För att beviljas stöd krävs en dialog med Riksidrottsförbundet (RF) och Specialförbundets (SF) landslagsledning. 

En modell är att hela landslag samlas för test och rådgivning/utbildning eller att ett träningsläger kompletteras med tester. Elitaktiva kan också efter överenskommelse komma enskilt eller i mindre grupper.

Laboratoriet har utrustning för avancerade fysiologiska mätningar och en del biomekaniska mätningar som också kan utföras i någon av Bosöns idrottshallar eller ute i fält. Vi har medarbetare med goda kunskaper och erfarenheter och här finns bra lokaler för verksamheten.
Forskning och utveckling (FoU) av mätmetoder, mätutrustningar och träningsstudier har en speciell ställning och därför finns möjligheter till utveckling av specifika tester och träningskoncept för olika SF. Laboratoriemiljön erbjuder fördelaktiga utbildningsmöjligheter för att kunna förklara fysiologiska fenomen för aktiva och tränare före, under och efter test.
 
"Mätplatsträning" är en speciell modell där mindre grupper (3-5 st.) under ledning av oss och SFs egna tränare genomför perioder med kontrollerad träning. Här sker noggrann uppföljning av rörelser som videofilmas, arbets- och vilomoment med olika fysiologiska mätningar.
Vi samarbetar med ett antal andra regionala kompetenscentra i landet där det också finns möjlighet till motsvarande tjänster.
Verksamheten vänder sig även till en något bredare målgrupp som elitmotionärer, elitföreningar och vi genomför också forskningsuppdrag inom särskilda områden.

Exempel på tjänster
  • Idrottsspecifika tester
  • Uthållighet (syreupptagnings- och mjölksyratester)
  • Styrke- och snabbhetstester
  • Mätning av prestationsförmåga
  • Teknikanalys
  • Kroppssammansättning
  • Mätplatsträning/Gruppträning
  • Träningsrådgivning (individuellt eller i grupp)
  • Utbildning speciellt i fysiologi, träningslära och mätmetodik (teoretiskt och praktiskt)
För att ytterligare öka idrottarens möjlighet till prestationsutveckling samarbetar vi nära med våra övriga kompetensområden idrottsmedicin, idrottsnutrition och idrottspsykologi. För att din idrott eller ditt landslag ska kunna ta del av detta stöd ska landslagsledning, förbundskapten eller motsvarande kontakta Liselotte Ohlson.

 

Kontakt idrottsfysiologi

Glenn Björklund, ansvarig
Juan Alonso
Anna Bjerkefors
Daniele Cardinale
Tobias Elgh
Thomas Lindberg
Pierre Styfberg

För SF/landslag och föreningar:
This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss