Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrottsmedicin

  • Uppdaterad: 09 NOV 2017 14:58
Riksidrottsförbundets Idrottsmedicinska avdelning verkar för att idrottare ska kunna träna och tävla på ett ”säkert sätt”, dvs utan att skada sig eller bli sjuka av sitt idrottande. Om skada eller sjukdom uppstår skall idrottaren erbjudas idrottsmedicinsk rehabilitering på bästa sätt.
Sedan januari 2017 samarbetar vi med Bosöns idrottsmedicinska klinik. Detta för att ytterligare höja kvalitén och tillgängligheten.
 
Mål och aktiviteter
Genom att förebygga och behandla idrottsskador och sjukdomar på bästa sätt förbättras elitidrottares prestationsförmåga och antalet skadefria elitaktiva blir fler till antalet. Därmed kommer svensk elitidrott få ökad internationell konkurrenskraft. Riksidrottsförbundets Idrottsmedicinska avdelning ska skapa ett medicinskt nätverk för Specialidrottsförbunden(SF) samt etablera ett skaderegistreringssystem inom idrotten.
 
Tester
  • Rörelseanalyser och uppföljning
  • Tester återgång till idrott
Rehabilitering
  • Rehabilitering av idrottsmedicinska skador
  • Intensiv rehabilitering- finns möjlighet till övernattning
Utbildning
  • Sjukgymnast- och läkarstudenter från Karolinska Institutet
  • Utbildning tillsammans med SF
  • Forskning och utvecklingsprojekt  tillsammans med SF
  • Tränarutbildning i samarbete med SISU Idrottsutbildarna
För att öka idrottarens möjlighet till prestationsutveckling samarbetar vi nära med våra övriga kompetensområden idrottsfysiologi, idrottsnutrition och idrottspsykologi. För att din idrott eller ditt landslag ska kunna ta del av detta stöd ska landslagsledning, förbundskapten eller motsvarande kontakta Liselotte Ohlson.
 
Bosöns idrottsmedicinska klinik
Vi hälsar idrottare på landslagsnivå och elitaktiva välkomna till Bosöns idrottsmedicinska klinik. Här erbjuder sjukgymnasterna effektiv grenspecifik idrottsmedicinsk rehabilitering av såväl överbelastningsrelaterade problem samt akuta idrottsskador.
Sjukgymnasterna har specialistkompetens inom idrottsmedicin, ortopedisk manuell terapi (OMT) och akupunktur. Finns behov av andra kompetenser kan vi genom vårt breda kontaktnät etablera nödvändig kontakt. Under rehabiliteringstiden finns möjligheter att testa styrka och syreupptagningsförmåga i idrottsfysiologiska labbet på Bosön.
 
Intensivrehab
För dig som är landslagsaktiv och bosatt utanför Stockholmsregionen finns möjlighet att genomföra intensiv rehab. I nära samarbete med din läkare, tränare och fysiskt ansvarig får du hjälp med ett rehabiliteringsprogram. Möjlighet ges att rehabiliteringsträna intensivt flera gånger per dag under några dagar på Bosön och vi utformar både en kortsiktig och långsiktig plan för din rehabilitering. Det finns möjlighet att bo på Bosön under denna period.
 
Rörelseanalys
Bosöns rörelseanalys genomförs på elitaktiva och aktiva för att registrera om ”svaga länkar” förekommer enligt ett standariserat system. Bosöns rörelseanalys är ett reliabelt verktyg som vidareutvecklas hela tiden. Bosöns rörelseanalys kan med fördel kompletteras med idrottens egna specifika tester.
 
Skaderegistrering
Projekt med skaderegistrering av överbelastningsproblem har påbörjats inom olika SF.
 
Verktyg
Som en hjälp för verksamma inom de olika idrotterna tillhandahåller vi olika verktyg, dessa finns att hämta hem här.
 

Kliniskt verksamma leg. sjukgymnaster, Idrottsmedicinska kliniken Bosön

This is a mailto link

This is a mailto link

This is a mailto link

This is a mailto link

This is a mailto link

This is a mailto link

This is a mailto link

This is a mailto link

Legitimerad kiropraktor:
This is a mailto link

 

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss