Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrottsnutrition

  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 09:03

RF elitidrott erbjuder hjälp och stöd i idrottsnutrition till elitidrottare inom ramen för elitstödet. Med både individuell rådgivning och utbildning till tränare och aktiva är syftet är att förbättra hälsa och prestation, undvika skador och andra nutritionsrelaterade problem inom idrotten.

Idrottaren kan få hjälp med:

  • Analys och rådgivning av kostintaget som innefattar exempelvis; periodisering av kost, kost vid tävling, skador, jetleg eller andra frågeställningar
  • Optimera prestation
  • Rådgivning vid stört ätbeteende i samverkan med, eller behandling genom, kompetensområdet idrottspsykologi.
  • Frågeställningar vid användning av kosttillskott
  • Rådgivning vid mag och tarmkanalproblem
  • Mätning av kroppssammansättning
  • Enklare tester av pH, blodsocker, oxidativ stress och antioxidativ kapacitet
  • Mätning av energiförbrukning och sömnkvalité

Vi erbjuder även utbildning för tränare och landslag som sker i form av föreläsningar och praktik. Utbildningspaket anpassas till lagets eller förbundets behov.

  • Praktisk utbildning sker i övningsköket på Bosön eller i annat kök

Nutrition mer än näring

Idrottsnutrition är sambandet mellan mat och i stort sett alla fysiologiska processer som är inblandade i energiproduktion och återhämtning. Bägge är lika viktiga för prestation såväl den fysiska som mentala. 

För att kunna prestera oavsett idrott måste man träna, återhämta sig, sova och äta. Det är lika viktigt att ha en koststrategi som en träningsstrategi för att få i sig energi och näring vid rätt tidpunkt och i rätt mängd.

Slarvar men med maten kommer man aldrig, på sikt, att kunna prestera på hög nivå. Ett friskt nervsystem och ett välfungerande immunförsvar är en förutsättning för prestation och kräver energi och näring.

Det är viktigt att ha en förståelse för sambandet mallan mat och prestation, för det är trots allt vad som hamnar på tallriken som räknas.Nutrition är hårdvaluta och handlar om; energibalans, mängd och fördelning av kolhydrater, fett, protein och vätska samt timing och periodisering.

För att ytterligare öka idrottarens möjlighet till prestationsutveckling samarbetar vi nära med våra övriga kompetensområden idrottsfysiologi, idrottsmedicin och idrottspsykologi. För att din idrott eller ditt landslag ska kunna ta del av detta stöd ska landslagsledning, förbundskapten eller motsvarande kontakta med Liselotte Ohlson.

Kontakt idrottsnutrition

This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss