Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Riddargatan 1 - Mottagningen för elitidrott och hälsa

Ny mottagning behandlar psykisk ohälsa bland elitidrottare
  • Uppdaterad: 2015-03-13 09:29

Beroendecentrum Stockholm (BCS) och Riksidrottsförbundet (RF) har inlett ett samarbete för att behandla och förebygga psykisk ohälsa hos elitidrottare under och efter karriären. Som ett första steg öppnar "Riddargatan 1, Mottagning för Elitidrott och Häls" i Stockholm den 1 februari.

Verksamheten börjar i liten skala med att ta emot elitidrottare/ledare över 18 år som befinner sig på landslagsnivå eller precis har avslutat sin karriär.

- Det är glädjande att specialistmottagningen för Elitidrott och Hälsa nu kan öppna och även ta ett ansvar för att proaktivt förebygga svårare psykisk ohälsa under och efter elitidrottskarriären, säger Göran Kenttä, huvudansvarig för kompetensområdet idrottspsykologi vid RF samt lektor vid Gymnastik och Idrottshögskolan.

Att vara verksam inom elitidrotten är förknippat med stora krav och höga påfrestningar fysiologiskt och mentalt. Sedan länge har det idrottsmedicinska stödet varit etablerat och varit ett stort och viktigt stöd. Högspecialiserad behandling av psykisk ohälsa har däremot varit ett icke tillgodosett vårdbehov inom idrottsmedicin.

- Denna satsning kommer att öka tillgängligheten till vård för psykisk ohälsa för personer som levt under hård psykisk press under sin aktiva tid, och som ofta ställs inför svåra utmaningar när idrottskarriären övergår i en ny livsfas, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.

På Riddargatan 1, Mottagning för Elitidrott och Hälsa finns läkare med specialistutbildning i psykiatri och beroende, psykologer och psykoterapeuter, alla med erfarenhet av elitidrott. Mottagningen ska förhoppningsvis utvecklas med egen forskning och konsultativ verksamhet till ett kunskapscentrum för elitidrott och psykisk hälsa i hela landet och utanför elitidrotten.

Mer information finns på www.riddargatan1.se/elitidrott och
www.beroendecentrum.se

Vill du veta mer, kontakta:

Beroendecentrums presstjänst: 08-123 470 10, 08-123 40 444

Johan Franck, verksamhetschef Beroendecentrum Stockholm,
This is a mailto link

Karin Hyland, överläkare, specialistläkare psykiatri,
Riddargatan 1, This is a mailto link

Göran Kenttä, huvudansvarig för kompetensområdet
idrottspsykologi vid Riksidrottsförbundet, lektor vid Gymnastik och Idrottshögskolan, This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss