Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Att anlita en idrottspsykologisk rådgivare

  • Uppdaterad: 27 JUN 2016 11:06

 Glädjande nog är idrottspsykologi ett ämne på frammarsch och såväl internationellt som nationellt blir en idrottspsykologisk rådgivare vanligare och vanligare inom idrotten. De SF, landslag och föreningar som noterat vinsterna och fördelarna med att ha en idrottspsykologiska rådgivare med i sina ledarteam blir fler och fler.

Med tanke på den ökande efterfrågan på idrottspsykologisk kompetens vill vi, RF, bistå med vissa rekommendationer. Området mental träning och idrottspsykologi är nämligen inte helt enkelt att sortera i. Utbildningarna är många och av varierad kvalitet och längd. Det finns inte heller någon skyddad titel eller legitimation utan det är fritt fram för ”vem som helst” att benämna sig som idrottspsykolog, mental tränare, mental coach, NLP-coach, certifierad coach eller livscoach.

Riksidrottsförbundet (RF) har de senaste åren gjort en gedigen insats för att kvalitetssäkra de resurspersoner som får uppdrag av RF. För att bli resursperson krävs det en dokumenterad utbildningsnivå och tillämpad erfarenhet. Detta säkerställer inte bara kompetens och kunskap, utan innebär också att resurspersonerna är nogranna med etiska riktlinjer såsom sekretess och tystnadsplikt. 

 
Om ett SF, landslag eller förening är intresserat av att arbeta med frågor som rör idrottspsykologi rekommenderar RF att man kontaktar Liselotte Ohlson, som sedan kan vidare hänvisa till RF:s idrottspsykologer. Vill man på egen hand arbeta med frågan rekomenderas att man eftersöker rådgivare med nedanstående utbildningsnivå:
 
Idrottspsykologisk rådgivare
- Minst 3-års teoretisk högskole-eller universitetsutbildning i idrottspsykologi eller psykologi tillsammans med kurs/utbildning där det ingår praktiskt arbete under handledning.

Grundutbildad KBT (kognitiv beteendeterapi)-terapeut
- Den som har, motsvarande, en högskoleutbildning i psykologi, sociologi, pedagogik, eller psykiatri kan också läsa en två-årig utbildning (på halvfart) till psykoterapeut med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning. RF i samverkan med GIH arrangerar en utbildning med inriktning mot elitidrott.


Legitimerad psykolog
-
Legitimerade psykologer går en fem år lång utbildning med ytterligare ett års praktiktjänstgöring. De har legitimation och kan bli granskade av Socialstyrelsen. Umeå Universitet arrangerar en utbildning till leg. psykolog med idrottsinriktning.

Legitimerad psykoterapeut (KBT)
- Den som har psykologexamen, läkarexamen med specialistkompetens i psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, socionomexamen eller annan motsvarande utbildning på minst 180 p samt är grundutbildad psykoterapeut (KBT) kan läsa till legitimerad psykoterapeut, vilket innebär tre års studier på halvfart.

Självklart är bakgrund, erfarenhet och personlighet viktiga faktorer, men dessa bör beaktas efter att utbildningsnivån är säkerställd. Riskerna med annan eller ingen utbildning är att det kan innebära bristande etiskt förhållningssätt, utebliven effekt av arbetet eller till och med bidra till psykisk ohälsa.
 
För frågor om idrottspsykologi och idrottspsykologisk rådgivning kontakta gärna;

Liselotte Ohlson
This is a mailto link

RF, Chef elitidrottsstöd

Göran Kenttä                                                                                                     

This is a mailto link                                                                                                                              

RF, ansvarig idrottspsykologi

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss