Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrottsjuridik – vad är det?

Idrottsjuridik är inte något formellt rättsområde. Däremot finns det många juridiska områden och bestämmelser som direkt eller indirekt påverkar idrotten och dess föreningar. Det kan bli komplicerat och därför finns det hjälp att få.
  • Uppdaterad: 23 JAN 2018 14:32

Riksidrottsförbundet (RF) består av 71 specialidrottsförbund (SF) som i sin tur består av idrottsföreningar (IF). Såväl RF som SF och IF är ideella föreningar.

Hur en ideell förening bildas och består går inte att läsa i någon lagbok utan rättspraxis och föreningens stadgar blir tungt vägledande. Även det som kan anses vara branschpraxis kan få betydelse.

När en ideell förening interagerar med samhället i övrigt omfattas ofta interaktionen av olika lagar och regler. När en förening hyr en lokal måste föreningen känna till och ta hänsyn till de bestämmelser i Jordabalken som handlar om hyra av lokal. När föreningen tecknar ett avtal om att köpa idrottsutrustning från en leverantör måste föreningen känna till och ta hänsyn till bestämmelser i köplagen och avtalslagen.

Om föreningen anställer en tränare eller en administratör är det viktigt att känna till och ta hänsyn till den arbetsrättsliga lagstiftningen, och så vidare. Dessutom är det som förening alltid viktigt att känna till och tar hänsyn till den skatterättsliga lagstiftningen som omfattar ideella föreningar. Detta och mycket mer kan kanske sägas vara idrottsjuridik.

Ofta är idrott roligt och utövas enligt våra överenskomna regler. Men ibland händer det att utövare, funktionärer eller andra beter sig på ett icke önskvärt sätt.

Ett icke önskvärt beteende kan ibland leda till en idrottslig bestraffning – varning, böter eller avstängning. Det kan ibland också leda till uteslutning ur föreningen. De regelverk som finns inom idrotten, både föreningens stadgar, tävlingsregler inom SF, generella bestraffningsregler i RF:s stadgar, antidopingregler i idrottens antidopingreglemente och världsantidopingkoden samt antimatchfixing i idrottens reglemente om otillåten vadhållning samt manipulation av idrottslig verksamhet kan, i en vid tolkning, också sägas utgöra en del av området idrottsjuridik.

Skribent: Elin Johansson

Kontaktpersoner


Elin Johansson

Förbundsjurist

08-699 61 43

Mejl: This is a mailto link


Alexander Krüger

Förbundsjurist

08-699 61 25

Mejl: This is a mailto link


Johan Claesson

Förbundsjurist

08-699 61 30

Mejl: This is a mailto link 


Johan Karlsson

Förbundsjurist

08-699 61 26

Mejl: This is a mailto link 


 

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss