Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

  • Moms och godkänt kassaregister för second hand-verksamhet

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Moms och godkänt kassaregister för second hand-verksamhet

Skatteverket (SkV) har, baserat på en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2013, gått ut med att omfattande second hand-försäljning ska inkomstbeskattas och momsbeläggas, även om den bedrivs i föreningsregi.
  • Skapad: 06 FEB 2015 15:40

Med omfattande menar Skatteverket att försäljningen är öppen mer än 24 timmar i veckan, och inte sköts med till klart övervägande del ideellt arbetande (ca 60 procent). Lär mer om detta i Skatteverkets förtydligande kring second hand-försäljning

För de föreningar som omfattas av SkV avgränsningar kan också en ytterligare ekonomisk faktor tillkomma, nämligen kravet på att använda sig av godkänt kassaregister i verksamheten. Sådant ska användas när den skattepliktiga intäkten från second hand-verksamheten uppgår till minst fyra prisbasbelopp (178 000 kr i år) under föreningens respektive räkenskapsår.

Skatteverket har nyligen gått ut med en uppmaning till berörda föreningar att momsregistrera sig. 

Skatteverkets tolkning och avgränsningar är dock ifrågasatta, bland annat av revisionsbyrån PWC, ta del av deras synpunkter här.  Det pågår också ett intensivt politiskt påverkansarbete i frågan.

Frågor
Frågor kring ovanstående besvaras av RF:s skattejurist, Thomas Karlsson, telefon 08 699 61 32 alternativ de kontaktpersoner Skatteverket anger.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss