Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Huvudblock 3 "Ansvarighet"

Som företrädare för en idrottsförening måste man vara medveten om att man till följd av misskötsel av föreningens åligganden på skatte- och avgiftsområdet kan komma att få betala ur egen ficka om det vill sig riktigt illa.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2013 16:38

Detta företrädaransvar - ”personligt betalningsansvar” - kan man som företrädare drabbas av om man varit minst grovt oaktsam, t ex genom att ha underlåtit att informera sig om föreningens åligganden. Dessutom måste föreningens ekonomiska ställning vara sådan att den är på obestånd, d v s konkursmässig, och därmed ge SkV uppfattningen att föreningen inte kommer att kunna betala uppkommen skatte- och avgiftsskuld inom rimlig tid. I ett sådant läge kan SkV välja att kräva styrelseledamöterna, alla, eller de man anser ha störst skuld till försummelserna, eller de med största ekonomiska tillgångar. Eftersom det normalt är ett solidariskt ansvar mellan företrädarna kan man påstå att SkV kan överlåta åt de man väljer att utkräva ansvaret av att i slutändan stämma sina ”medkontrahenter” på sin del av utdömt skatte- och avgiftsansvar.

Lyckligtvis har detta ansvar utkrävts mycket sällan gentemot idrottens företrädare. Det finns dock där som ”den bortre ekonomiska gränsen” för ansvaret som föreningsledare.

Mer information finns att läsa i fördjupningsmaterialet.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss