Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ombildning av idrottsförening

En förening kan ändras över tid. Detta innebära att den interna organisation föreningen har kanske inte längre känns ändamålsenlig. I sådana situationer kan en ombildning av föreningen behöva göras. Innan en ombildning görs bör en noggrann analys ske och en tidplan för ombildningen upprättas.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2016 12:02

Ombildning
Medlemmarna anser att det enda riktiga är att lägga ned hela föreningen, till förmån för att flera separata ”specialidrottsföreningar” bildas. Någon större gemenskap dem emellan eftersträvas inte fortsättningsvis mellan de som ägnar sig åt de olika idrotterna.  

Uppdelning
I vissa fleridrottsföreningar kanske medlemmarna enbart vill bryta ut en särskild idrott till en egen förening, och i övrigt behålla övriga idrotter inom föreningen.

Utbrytning
Medlemmarna i andra föreningar är oense – vissa vill dela upp men majoriteten önskar hålla ihop föreningen. Minoriteten väljer då att lämna föreningen och bilda en egen ny förening.  

Alliansförening
I en tredje förening kanske önskan finns att både dela upp föreningen men samtidigt på något sätt hålla ihop den. Oftast finns då den så viktiga och traditionsbundna klubbkänslan. Därtill finns det egendom, t ex en klubbstuga, eller ett gemensamt kansli som flera olika idrotter önskar nyttja tillsammans.

Föreningar inom föreningen
I en fjärde förening vill majoriteten av medlemmarna oftast av känsloskäl överhuvudtaget inte alls dela upp föreningen - trots att medlemmar tillhöriga en viss idrott ändå önskar vara självständiga som i en egen förening.

Fleridrottsförening blir alliansförening
Ombildning av  fleridrottsförening till alliansförening utan likvidation/nedläggning.

Namnregler
Särskilt om regler för fleridrottsföreningar som delar upp sig i flera specialidrottsföreningar.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss