Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Utbrytning – medlemmarna väljer att lämna föreningen och bildar ny specialidrottsförening

Skulle föreningens årsmöte (extra årsmöte) besluta att inte lägga ned fotbollsverksamheten, trots att fotbollsanhängarna - vilka förmodas vara i minoritet - så önskar, kan dessa medlemmar alltid begära sitt utträde ur föreningen som medlemmar och bilda en separat egen fotbollsförening.
  • Skapad: 16 SEP 2013 16:12

I ett sådant fall behövs inga årsmötesbeslut eftersom det står var och en fritt att lämna en förening ”säga upp sitt medlemskap” om någon så önskar. Vad som är viktigt att komma ihåg i det fallet, är att de personer som lämnar föreningen inte kan eller har rätt att ta med sig några tillgångar till den nya föreningen. Inte heller har de någon rätt till övertagande av plats i seriesystem. För fotbollsspelarna gäller också att de har att beakta de vanliga övergångsbestämmelserna som finns.

Det räcker alltså inte att samtliga enskilda individer inom en viss idrott/kommitté/sektion önskar lägga ned idrotten och bilda ny förening, om majoriteten av de övriga medlemmarna är av annan uppfattning. Får de inget gehör hos majoriteten av medlemmarna står det dock minoriteten fritt att ändå lämna föreningen och bilda en ny, samma dag om de så önskar.

Självklart måste de aktiva respektera eventuella spelarkontrakt och bestämmelser i förbundens representationsregler, men bortsett från detta kan ingen idrottare tvingas att tillhöra en klubb. Att personer som utträder ur föreningen inte - utan beslut av föreningen - får ta med sig några tillgångar sammanhänger med att föreningen är en juridisk person, och att samtliga idrottsliga verksamheter/kommittéer/sektioner är en del av denna förening.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss