Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Klubben där barnen tar kontroll över kroppen

2014-12-10 10:41

I Barkens handbollsklubb tränar barnen på sin motorik varje gång de träffas. Enligt de erfarna tränarna finns det ett stort behov bland barn och ungdomar att lära känna den egna kroppen. Föreningen arbetar långsiktigt men har redan sett tydliga resultat.
  • Skapad: 10 DEC 2014 10:41

Karin Boström är tränare för en grupp på 30 pojkar och flickor 7-9 år i Barkens handbollsklubb. Hon är en av föreningens mest erfarna tränare, just därför får hon ansvara för den yngsta gruppen. Hon har också varit med och utformat träningskonceptet.

– Vi kör alltid någon form av koordinationsbana i början av träningen, och vi har märkt att det verkligen behövts. Vissa barn kunde inte ens göra en kullerbytta. Där får de lära sig att kontrollera sin kropp, berättar hon.

Oftast bygger tränarna upp banan för att de vill att barnen ska träna på vissa moment, och då lägger de mycket tid på att planera. Men ibland får barnen själva bygga upp banan.

– De tycker att det är jättekul och där kan vi snacka om kreativitet. Ibland gör vi till och med så att vi bygger upp banan men säger till barnen att de själva får bestämma hur de ska ta sig igenom den. Oftast har de med sig en boll och det händer att vi lägger in någon skottövning eller liknande i slutet.

Laget tränar bara en gång i veckan och tanken är att barnen ska ha tid att ägna sig åt någon annan idrott eller till att röra på sig på egen hand. Men det är inte alltid föräldrarna har hängt med i tränarnas tankar och Karin Boström har haft två föräldramöten då hon har fått svara på frågor. 
 


– Det gäller att stå på sig och förklara. Jag har kört samma sak med ett annat lag och visst förlorade vi många matcher i början. Men nu är de killarna i 20-årsåldern, väldigt duktiga och nästan alla spelar kvar i laget.

Se fler filmer om barn- och ungdomsidrott.


All idrottsträning för barn ska innehålla de motoriska grundfärdigheterna. Barn och ungdomar har behov av att röra på sig. Det är ohälsosamt att ständigt sitta still. I tidig ålder formas den livsstil vi kommer att hålla fast vid resten av våra liv. Det är ett stort ansvar och en fantastisk möjlighet då vi möter barn och ungdomar inom idrotten. Vi ska erbjuda dem aktiviteter och träning som stimulerar, utmanar och inspirerar, såväl för stunden som till fortsatt idrottande och en aktiv livsstil. Att tidigt lära sig grundmotoriska färdigheterna lägger grunden.

Hur främjar ni barnens motoriska utveckling?


 


Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss