Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Nya anvisningar för barn- och ungdomsidrott

2014-06-02 12:51

I Idrotten vill står att all barn- och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv. Men vad betyder det i praktiken? För att hjälpa förbund och föreningar att göra rätt har riksidrottsstyrelsen beslutat om anvisningar som förtydligar riktlinjerna.
  • Skapad: 02 JUN 2014 12:51

Anvisningarna är resultatet av ett arbete som pågått i över ett år. Det har genomförts i dialog med SF och i slutet av 2013 gick också ett förslag ut på remiss till förbunden. 

Svaren visade att det finns olika uppfattningar om hur barn- och ungdomsidrotten ska bedrivas, men också att förbunden vill ha tydligare vägledning från RF. Och det är vad anvisningarna syftar till.

Grunden för anvisningarna är att både träning och tävling ska anpassas till barnens och ungdomarnas utvecklingsnivå. Den är inte alltid densamma som den kronologiska åldern. Därför är det viktigt att försöka undvika alltför fasta åldersgränser, även om Idrotten vill drar gränsen mellan barn och ungdomar vid 13 år.

Anvisningarna är, till skillnad från skrivningarna i Idrotten vill, inte uppdelad i barn- respektive ungdomsidrott utan i avsnitten träning och tävling, ledarskap, delaktighet samt trygghet och säkerhet. Enligt Peter Mattsson är det framför allt avsnittet om träning och tävling som i en del idrotter kan få direkta konsekvenser för verksamheten.

– ­I Idrotten vill står att tävlingar för barn ska vara en del av leken och resultaten få liten uppmärksamhet. För oss innebär det till exempel att barn inte ska tävla internationellt eller i nationella mästerskap och att det inte ska finnas landslag eller rankinglistor för barn. Men vi vill också få förbunden att fundera över om idrotten för barn måste se ut som den för vuxna. En hel del har redan gjort eller är på väg att göra anpassningar, men fler skulle kunna göra det.

Förbundens tävlingssystem och regelverk styr i i hög grad föreningarnas verksamhet. Därför kommer RF tillsammans med SF i de dialoger med förbunden som inleds i höst att gå igenom dessa för att se om det finns delar som kanske behöver förändras. Och samtidigt diskutera hur förbunden ska föra ut information om anvisningarna till sina föreningar.

En fråga många ställer är vad RF gör när föreningar eller förbund bryter mot de fastslagna riktlinjerna, och nu också anvisningarna, för barn- och ungdomsidrotten.

– Vi varken kan eller vill kontrollera över fem miljoner aktiviteter varje år. Men om vi får kännedom om företeelser som uppenbart strider mot det vi är överens om måste vi reagera. Gäller det en förenng är det i första hand förbunden som får ta en diskussion och se till att föreningen förändrar sin verksamhet. Om det gäller ett förbund så är det vi på RF som tar diskussionen, säger Peter Mattsson.

RF och SISU Idrottsutbildarna kommer också att erbjuda stöd till förbund och föreningar som vill driva en förändringsprocess. Men om föreningen eller förbundet inte visar någon vilja till förändring?

– Regeringen har i sina föreskrifter klart och tydligt sagt att statligt stöd bara får utgå till verksamhet som bedrivs utifrån ett barnrättsperspektiv. Samma sak står också i reglerna för LOK-stödet. Det har vi att förhålla oss till, säger Peter Mattsson.

Läs RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss