Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: Mats Lagerberg

Triathlons framgångar är inte en slump

2015-05-20 10:00

Triathlon har blivit populärt långt ned i åldrarna och årets läger utanför Stockholm drog många träningssugna barn- och ungdomar. Ett långsiktigt arbete kombinerat med inspirerande förebilder och en flexibel träningsform är några förklaringar till framgången.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:28

Triathlon är en av de snabbast växande idrotterna i Sverige. Ett lyckat barn- och ungdomsläger i Upplands Väsby för några veckor sedan var ytterligare ett tecken på hur sporten börjat nå ut bredare, 80 barn var anmälda och träningspassen leddes av ungdomar.

– Det var enormt lyckat och över förväntan. Det handlar om att visa för barnen att vi är många som håller på med triathlon, och att lära känna varandra så klart. Sedan blir det ett bra utbyte mellan ledarna också, säger Håkan Melinder, tränare i Väsby SS Triathlon.

Lägret genomfördes som en del av förbundets nya barn- och ungdomskoncept, tri4fun. Syftet är att uppmuntra unga till fortsatt idrottande. Konceptet bygger på idrottsglädje, kompisanda och tillsammanskänsla.

– Det finns ett sådant otroligt sug nu. Vi tror nyckeln är att fokus ligger på glädje och inte alls på resultat. Lisa Nordén framgångar och personlighet kombinerat med ett långsiktigt strategiskt arbete och ett ökat intresse för konditionsidrotter i samhället tror vi är anledningen till att triathlon växer, säger Kajsa Andersson, ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Triathlonförbundet.

Riksidrottsförbundet följer trender inom idrotten och enligt siffrorna ligger triathlon rätt i tiden med sitt barn- och ungdomskoncept tri4fun.

– Om man ska generalisera är det idrotter där man kan sätta sin egen ambitionsnivå, och själv bestämma hur mycket man vill träna, som attraherar. Klättring, triathlon och de olika kampsporterna växer. Det handlar om att det är kul att röra på sig och det är inte nödvändigtvis tävlingsmomentet som är viktigast, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Tränaren Håkan Melinder har upplevt det ökade intresset på nära håll. Han tror att den fria träningsformen kombinerat med proffsiga evenemang och bra förebilder har spelat in.

– Från början hade alla barn i min grupp föräldrar som höll på själva. Nu är det inte alls så längre. Jag tränar barn födda mellan -99 och -07 och barn med både fysiska och psykiska handikapp. Alla tränar tillsammans.

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss