Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Allt inför SM-veckan i Piteå

2016-01-25 10:02

Tävlingar i världsklass, 103 guldmedaljer och en salig blandning idrotter. Det här väntar under SM-veckan i Piteå.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:44

Den här texten publicerades urpsrungligen på smveckan.se.


Svenska mästerskap i 15 idrotter avgörs i Piteå under SM-veckan. Nya tillskott i programmet är rallycross, skicross och taekwondo.

Piteå är den nordligaste staden som arrangerat SM-veckan hittills. Fler mörkertimmar ställer högre krav på SVT Sports planering av sändningsschemat som nu rymmer över 50 timmar högklassig idrott. 

I många av tävlingarna är startfälten slagkraftiga även med internationella mått. I curlingens damklass finns tre lag – lag Sigfridsson (Skellefteå), lag Hasselborg (Sundbyberg) och lag Östlund (Karlstad) – med som alla skulle kunna slåss om VM-medaljer.

På herrsidan bär regerande mästarlaget lag Edin, just nu rankade sexa i världen, på favorittrycket. 

– Konkurrensen har aldrig varit hårdare, säger förbundskapten Peja Lindholm till SVT Sport

På SM i skidorientering är världsstjärnorna Tove Alexandersson och Ulrik Nordberg med. Båda med högintressanta säsongsinledningar och topp-placeringar internationellt. 

Inför SM i alpinrodel står det klart att damklassen blir rekordstor. Mästerskap i alpinrodel avgjordes även på SM-veckan i Örebro i fjol. Men då gick grenen under annat namn – sportrodel.

För första gången någonsin finns en damklass med på SM i stadioncross (snöskoter) där världsmästarinnan Elina Öhman är storfavorit. 

Som vanligt är många av stjärnorna från landslaget med på mästerskapet i längdskidor. På plats finns bland andra Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk, Linn Sömskar, Jonna Sundling och Charlotte Kalla. Den sistnämnda får chansen att tävla på hemmaplan för sitt Piteå Elit.

På herrsidan blir det intressant att se hur nya uppstickare som Martin Johansson står sig gentemot Marcus Hellner och de mer erfarna åkarna. 

Totalt koras 103 svenska mästare under veckan. Som vanligt noteras medaljerna i länsmedaljligan på www.smveckan. Idrottstävlingarna börjar på onsdag med curling och längdskidor och avslutas på söndag med bland annat rallysprint och rallycross. Du hittar alla programpunkter i dagsprogrammet.  

Piteå kommun vill göra SM-veckan till en folkfest och har laddat upp med ett fullspäckat kulturprogram. För dig som besöker staden finns det massor att göra vid sidan av idrottstävlingarna. 

För att få koll på vad som händer i Piteå under veckan rekommenderas Piteå kommuns app.

Missa inte heller att följa SM-veckan på Facebook. Där får du bland annat tips om höjdpunkter, nyheter och bildspel från.

IDROTTERNA

Alpinrodel

Curling

Cykeltrial

Danssport

Draghundsport

Jujutsu

Längdskidor

Rally (sprint)

Rallycross (sprint)

Skicross

Skidorientering

Stadioncross (snöskoter)

Styrkelyft

Taekwondo

X-trial

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss