Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

SM-veckan Piteå - en folkfest

2016-02-02 09:27

Folkligt, festligt och fullsatt. Piteåveckan blev en stor succé med nya idrottsstjärnor, mästerskap i världsklass och en magisk inramning från Pitepubliken.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:44

Den här texten publicerades urpsrungligen på smveckan.se.


Totalt 103 mästare från 15 idrotter korades när SM-veckan flyttade längre norrut än någonsin tidigare.

SVT sände över 50 timmar från tävlingarna på webben och i TV. 

- Jag tycker att det var den bästa SM-veckan hittills. Staden hade förberett sig på ett imponerande sätt. Lördagens sändning inom ramen för Vinterstudion är den bästa vi har producerat från SM-veckan, säger Ulf Nilsson, projektledare på SVT Sport. 

Pitepubliken slöt upp för att skapa en folkfest kring tävlingarna. Runt 42 000 tog sig till arenorna och över 11 000 besökte kulturevenemangen som omslöt idrottsmästerskapen. 

- Det är helt fantastiskt. Piteborna har verkligen gått hen ur huse. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har gjort det här möjligt, säger Per Lenndin, projektledare på Piteå kommun. 

Publiken blev en snackis under veckan. Idén med att låta mössor fungera som entrébiljetter skapade en mäktig inramning på arenorna. SVT namngav veckan "De vita mössornas folkfest"

Flest besökare hade Lindbäcksstadion. Där fick publiken bland annat se hemmaåkaren Charlotte Kalla och Lag Piteå Elit leverera under hemmatryck.

Kalla och Piteå Elit åkte hem flera medaljer för Norrbotten i medaljligan. Det räckte till en fjärdeplats i ligan som Stockholm vann. 

Det skulle inte vara en SM-vecka utan att nya stjärnor skapas. I år var det två längdskidåkare som fick rejäla genombrott. Unga Ebba Andersson vann medalj i både individuell start och skiathlon och 19-årige Viktor Thorn tog silver på herrarnas skiathlon. 

SM i stadioncross (snöskoter) blev historiskt. För första gången fanns en damklass med på programmet. Emilia Dahlgren blev den första guldmedaljören i ett mästerskap som bäst beskrivs av herrarna nedan. 

 

För varje år som går tillkommer fler idrotter i SM-veckan-familjen. Den här gången fanns SM i rallycross, skicross och taekwondo med i programmet för första gången. 

Skicross-SM blev ett häftigt och potentiellt trendsättande mästerskap med den korta banan på Lindbäcksstadion. Korta, intensiva och publikinfriande heat lär vi få se mer av. 

Dagens träning inför SM, kolla på finalerna i SVT1 12.30-14.10 imorgon @smveckan @svenskacupenskicross @svtsport

Ett filmklipp publicerat av Hugo Byqvist Lennartson (@hugolennartson) Jan 28, 2016 kl. 9:52 PST

 

Det var inte bara idrottarna som levererade i Piteå. Runt tävlingarna gjordes ett massivt arbete för att skapa bra mästerskap.

Is-genierna på SM i curling briljerade och hyllades bland andra av legendaren Anette Norberg

-  Våra idrotter och Piteå har tillsammans skapat en fantastisk idrotts- och folkfest och flyttat positionerna ytterligare för konceptet. SM-veckan har utvecklats till ett av våra största idrottsevenemang som verkligen visar upp bredden av svensk idrott, säger Annika Nykvist, projektledare på Riksidrottsförbundet.

Härnäst väntar SM-veckan sommar i Norrköping. Vinterveckan går nästa år i Söderhamn. 

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss