Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Ideella inom idrotten vill göra mer

2016-11-25 15:04

Det ideella engagemanget inom idrottsrörelsen är stort och stabilt. Var femte svensk gör ideella insatser i en eller flera av svensk idrotts 20 000 föreningar. Det är lika stor andel som i början av 1990-talet. Idrottsrörelsen samlar flest ideella i civilsamhället och är Sveriges största folkrörelse.
  • Uppdaterad: 2016-11-25 15:07

En ny studie från Ersta Sköndal högskola har jämfört det ideella engagemanget inom idrotten med ideellt engagemang inom andra organisationer.

- Sverige ligger i topp internationellt sett vad gäller ideellt engagemang och tvärt emot vad många säger har inte det engagemanget minskat sedan våra mätningar startade i början av 1990-talet, säger Johan von Essen forskare på Ersta Sköndal högskola.

Idrottsrörelsen är den del av civilsamhället som samlar störst ideellt engagemang. Var femte svensk är ideellt engagerad inom idrotten.

- Det ideella engagemanget är vår ryggrad. Utan alla 650 000 ledare plus alla som skjutsar, planerar, står i kiosker etcetera skulle vi inte vara Sverige största folkrörelse. Deras insatser är ovärderliga, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Studien visar att det är störst chans att vara ideellt engagerad inom idrotten om en är man, gift eller sambo och idrottar eller har idrottat själv.

- I viss mån bekräftar den här studien bilden av småbarnspappan som blir ledare när barnen börjar idrotta. Det pekar på utmaningar som vi behöver arbeta hårdare med. Hur ska vi forma vår verksamhet så att fler känner sig välkomna och har möjlighet engagera sig ideellt, säger Stefan Bergh.

Engagemanget inom idrotten är starkare i mindre orter och på landsbygden jämfört med andra ideella organisationer.

- Idrotten är en samlande kraft på många mindre orter. Vi har många exempel på där idrottsföreningen tar över bensinmacken eller fritidsgården när underlaget sviker. Idrotten spelar en viktig roll för en levande landsbygd, säger Stefan Bergh.

Brist på tid är det största hindret till att engagera sig mer inom idrotten för hälften av de som svarade. 9 procent skulle engagera sig mer om de blev arvoderade. Var femte angav att de skulle engagera sig mer om det fanns fler arbetsuppgifter.

- Det är glädjande att inte pengar är den viktigaste drivkraften för ökat engagemang. Att hela 22 procent skulle engagera sig mer om det fanns mer att göra är uppfodrande. Det finns en outnyttjad resurs, säger Stefan Bergh.

Här hittar du hela rapporten

Skribent: Mattias Olsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss