Om svensk idrott - Svenskidrott
Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

  • Uppdaterad: 2017-05-16 11:14

Svensk idrott är ett samlingsnamn för alla de idrottsföreningar, förbund och medlemmar som utgör den organiserade idrotten i Sverige. Sammanlagt handlar det om cirka tre miljoner personer i cirka 20 000 föreningar fördelade på 71 idrotter och samlade i en obunden demokratisk rörelse där idrottsförbunden gemensamt beslutar hur svensk idrott ska fungera.

Visionen är inte blygsam: Svensk idrott – världens bästa.

Vartannat år möts idrotten på Riksidrottsmötet för att diskutera och rösta i viktiga frågor. På mötet 2015 fastslog förbunden att ”vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas hela livet”. Fyra områden, och många fler delmål, pekades ut som särskilt viktiga:

- Livslångt idrottande
- Idrottens värdegrund är vår styrka
- Idrott i förening
- Idrotten gör Sverige starkare

På alla nivåer inom idrotten pågår därför ett arbete för att förändra strukturer inom träning och tävling och möjliggöra för medlemmarna att vara aktiva i en förening hela livet.

Alla människor ska vara välkomna till svensk idrott, oavsett bakgrund eller huruvida du vill satsa på att bli så bra som möjligt eller bara träna för att umgås och må bra. Genom att bli mer flexibel och erbjuda något för alla ska svensk idrott nå nya grupper, få fler att stanna längre, bidra till ett starkare och mer hälsosamt samhälle och bygga en starkare elitidrott.

På nationell nivå representeras svensk idrott av Riksidrottsförbundet (RF), utvecklas och utbildas i samverkan med SISU Idrottsutbildarna samt förbereder sig och tävlar i de olympiska spelen tillsammans med Sveriges olympiska kommitté (SOK).

 


 

Mer läsning

Idrotten Vill
Svensk idrotts idéprogram och vision.

FN:s barnkonvention
All idrott för barn och ungdomar ska utgå från barnens bästa och bedrivas i linje med FN:s barnkonvention.

Svenskidrott.se
Målet med svenskidrott.se är att vara ett stöd för idrottsföreningar och förbund. Här får idrotten svar på praktiska frågor och inspireras av andra föreningar.

Sisuidrottsutbildarna.se
SISU Idrottsutbildarna erbjuder mycket utbildning och stöd för idrottsföreningar som vill utvecklas.

SOK.se
Det högsta organet för olympiska frågor inom idrotten.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss