Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Pool skapar tid och trygghet

En föreningspool kan lösa idrottsföreningens problem med tidsödande administration och arbetsgivaransvar för ensamarbetare. För den föreningsanställde är motsvarande fördelar en större anställningstrygghet, delaktighet och ett bättre ledarskap. Det här konstaterade deltagarna vid slutkonferensen för projekten Attraktiv Arbetsplats och ÅSA-projektet i Lycksele den 25-26 januari.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2013 11:05

Projektet Attraktiv Arbetsplats har bedrivits av Västerbottens Idrottsförbund och involverat ytterligare fyra distrikt. När det startade för tre år sedan var tanken att skapa attraktiva arbetsplatser genom att utveckla kompetensen hos idrottsföreningarnas arbetsgivare och anställda.

Förstärkningen av branschen idrott skulle ske genom kompetensökning inom områdena IT, affärsmässighet och socialt företagande. Ungefär samtidigt drog Trygghetsrådet TRS igång projektet ÅSA, som också hade fokus på föreningspooler.

- Vi såg föreningspooler som en eventuell framtida lösning för att förbättra situationen för ensamanställda inom idrotten, berättar Kent Nauclér, förbundsdirektör i Arbetsgivaralliansen.

Byt erfarenheter

Under slutkonferensen i Lycksele kunde han konstatera att tanken var rätt. I utvärderingen av ÅSA, gjord av Stockholms Universitet, finns siffror och åsikter som styrker fenomenet föreningspool.

Utvärderingen poängterar också hur vikten av erfarenhetsutbytet mellan de olika föreningspoolerna. Enligt docent Jonny Hellgren har de anställda känt en ökad anställningstrygghet och större delaktighet samtidigt som de dessutom upplevt en utjämning av arbetstopparna.

- Dessutom ser medlemsföreningarna en stor fördel med att kunna köpa bra arbetskraft till ett bra pris, och istället ägna sig åt sin kärnverksamhet, säger Jonny Hellgren.

ÅSA-projektet har tagit fram en rekommendation inför bildande av nya föreningspooler. Tillsammans med de praktiska erfarenheterna från Attraktiv Arbetsplats ger den ett bra underlag för den förening som står i färd med att bilda föreningspool.

Framgångsfaktorer och tålamod


Framgångsfaktorer från Attraktiv Arbetsplats var exempelvis att kommunen finns med från start, liksom hela föreningslivet - inte bara idrotten.
 
Helena Lindvall i Norrbotten har drivit på bildandet av föreningspoolerna i Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna och Älvsbyn. För processen tar tid och ibland krävs flera inledande möten för att skapa en kärngrupp.

- När man väl kör igång är det allra viktigaste att föreningarna själva är ambassadörer för idén, menar Helena Lindvall.

Förutsättningarna är dock väldigt olika i stora och små kommuner.

- Umeåföreningarna ville till exempel ha en neutral poolledning, eftersom det finns en viss konkurrenstradition mellan föreningar. Men utanför storstadsområdena har föreningarna lättare att samla sig i frågan, förklarar Tommy Resin, projektledare i Västerbottens Idrottsförbund.

Hitta en kontaktperson


Så här långt har ett tiotal föreningar blivit kunder i Idrottsservice AB, startad av Västerbottens Idrottsförbund. De köper administrativa tjänster, bland annat bokföringshjälp, där prissättningen sker till självkostnad efter antal verifikat, timpris används bara i undantagsfall.

- Ett råd är att hitta en egen kontaktperson på Arbetsförmedlingen. Vi hade flera ingångar och frågade till slut om vi kunde få ha bara en, säger Tommy Resin.

Innan en föreningspool kommit så långt som till debitering, krävs ett tydligt syfte. ÅSA-projektet rekommenderar att föreningspoolens syfte är att ta ett socialt ansvar för att ge fler personer, oavsett bakgrund, arbete på en gemensam, effektiv och utvecklande arbetsplats som skapar mer föreningsnytta.

Undvik ideell förening


En snårig men viktig del i bildandet, är poolens associationsform. RF:s jurist Christer Pallin varnade för att använda den vanliga ideella föreningen.

- Den ideella föreningen är välbekant men en riskabel form. Därför rekommenderar jag ekonomisk förening som har ett kooperativt krav på medverkan eller aktiebolag med särskild vinstudelningsbegränsning, där vinsten ska återinvesteras.

Både Attraktiv Arbetsplats och ÅSA-projektet trycker hårt på utvecklingsfrågornas betydelse. I Trygghetsrådet TRS kan föreningspooler finna både en processledare och rådgivare.

- Man måste jobba kontinuerligt med kompetens- och verksamhetsutveckling för att poolen ska bli livskraftig, säger Henric Hedberg, projektledare i ÅSA-projektet.

RF tar över stafettpinnen


När konferensen avslutades sken projektägare och projektledare i kapp. Målen med både ÅSA-projektet och Attraktiv Arbetsplats var med råge uppfyllda, och bevisen säkrade för att föreningspooler verkligen skapar mer tid för idrott. Det var dags för RF att ta över stafettpinnen. RF:s generalsekreterare, Erik Strand, fanns på plats för att ta åt sig alla fakta, och lovade att den nya personalchefen ska få ett direkt ansvar för den här frågan.

- Föreningspooler är av stor betydelse, så hädanefter ingår de i distriktsförbundens basverksamhet. Vi har också ett politiskt arbete framför oss i att träffa och informera Skatteverket, riksdagens idrottspolitiska talesmän samt statssekreterare.

 

 

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter, Västerbottens Idrottsförbund

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss