Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Kunskap och verktyg

Centrum för idrottsevenemang och Riksidrottförbundet har i samverkan med andra tagit fram ett antal verktyg och utbildningar för att stötta svensk idrott och värdstäderna att arrangera internationella mästerskap. Några hittar du via den här sidan och en del andra är fortfarande under utveckling.
  • Uppdaterad: 2017-10-11 18:46

Evenemangsguiden

Volontärverktyg

Prognosverktyg

Utbildning - Värdskap och volontärutbildning

Utbildning - Grundläggande evenemangsutbildning

Utbildning - Vinnande Evenemang

Juridisk hjälp

Bakom kulisserna

Evenemangsbanken - Lär av hur andra gjort


Vad: Evenemangsguiden

För: Specialidrottsförbund (SF), Distriktsidrottsförbund (DF) och destinationer

Evenemangsguiden är i första hand ett verktyg för de specialidrottsförbund (SF) som ska arrangera ett internationellt idrottsevenemang. Guiden är tänkt att vara ett stöd i er planering och innehåller information om allt från förstudiearbete till utvärdering. Vissa delar av guiden kan även vara ett stöd för de nationella evenemang ni genomför.

I den uppdaterade versionen av guiden kan ni kan bland annat läsa intervjuer med Simon Dahl, Visit Umeå, under rubrikområde Destination, Johan Fyrberg, Sv. Gymnastikförbundet som berättar om förstudiearbetet inför ansökan av Gymnastradan, under området Förstudie och Magnus Berglund, sponsorrådgivare under Affärsmöjligheter.

Vi tipsar om området Kommunikation och media som ger en bred överblick i ämnet, en riktig skattkista fylld med fakta.

För att skriva ut ett huvudområde, måste du först spara ned det på din dator.

Evenemangsguiden kommer kontinuerligt att uppdateras och utvecklas. Vi tar tacksamt emot synpunkter, kritik och förslag till nya idéer. Med er hjälp utvecklar vi evenemangsguiden.

SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund och finns där när ni vill utveckla ert evenemang. I de flesta områden som presenteras i evenemangsguiden finns samarbetsmöjligheter i form av processtöd eller särskilda utbildningsinsatser.

Läs Evenemangsguiden på nätet.


 

Vad: Volontärverktyget

För: SF och destinationer

Volontärverktyget är kostnadsfritt för alla specialidrottsförbunds internationella evenemang och inkluderar en introduktion och utbildning för användaren. Verktyget är framtaget i samarbete med Svenska Fotbollförbundet inför EM 2013 och Svenska Skidförbundet inför skid - VM i Falun 2015. 

I verktyget finns en mall för volontärsrekrytering och som enkelt kan anpassas för ditt evenemang av användaren. Ansökningsformuläret kan publiceras på er webb och mailas ut i andra kanaler. Alla svar samlas i verktygets databas som har funktioner för att arbeta med urval av och kommunikation med lämpliga kandidater via email och sms.

Alla som ansöker om att bli volontär i ett evenemang får också frågan om de vill finnas med i RFs nationella volontärdatabas och få förfrågningar från andra evenemang. På så vis bygger vi en gemensam bas av volontärer i hela landet som kan tillfrågas vid nya evenemang. Idag är 3500 personer på olika platser i Sverige medlemmar i RF volontärbank

För tillfället används volontörverktyget inför kommande evenmang av Sv. Handbollförbundet, EM 2016, Svenska Skidskytteförbundet inför VM 2019 och organisationen för Gotland Island Games 2017.

Maila This is a mailto link om du är intresserad och vill veta mer.

 


Vad: Prognosverktyg - Event Impact calculator

För: SF och destination/region

I syfte att underlätta arbetet för idrott, region och destination inför arbetet med att beräkna evenemangets effekter, har RF tillsammans med Göteborg & Co tagit fram ett webbaserat prognosverktyg: Event impact calcuator. Verktyget är uppbyggt med ett antal frågor utifrån ekonomiska, sociala och miljömääsiga parametrar. Det är ett dialog- och samtalsverktyg utifrån ett antal basfrågor som kan ge arrangören en tydligare bild av evenemangets effekter. Utgångspunkten var att underlätta för alla evenemangsplanerare genom att skapa ett pedagogiskt verktyg, baserat på en förenkling av verkligheten, som sammanställer eventets påverkan på ekonomiska, miljömässiga och sociala faktorer.

För att få tillgång till verktyget måste du gå en utbildning som ger dig bakgrund och förståelse för verktyget. När du genomfört utbildningen får du nyttja verktyget kostnadsfritt. Vi anordnar regelbundet utbildningar efter behov. Hör av dig till This is a mailto link om du är intresserad.

________________________________________________________________________________

Vad: Värdskap- och volontärubildning

För: SF, DF och förening

Alla idrottsevenemang har ett behov av volontärer och det kan aldrig bli för många som bidrar. Som volontär är du ansiktet utåt och oerhört viktig för hur ett evenemang upplevs – ur alla synvinklar.

SISU Idrottsböcker har producerat en webbaserad utbildning för målgrupp föreningens och evenemangens volontärer. Utbildningen bygger på ett antal filmer kring viktiga arbetsområden i evenemangsarbetet och ger er ett verktyg som utbildar volontärerna inför ert kommande evenemang. Centrum för idrottsevenemang subventionerar hela licensavgiften och även de kostnader för att anpassa utbildningen med eget material för arbetet med era internationella idrottsevenemang.

Den webbaserade utbildningen genomförs just tillsammans med Svenska Handbollförbundet inför EM den 4-18 december och flera SF har redan hört av sig inför kommande internationella idrottsevenemang

Läs mer om utbildningen här och titta gärna på trailern på första sidan: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/volontar-evenemangets-hjarta/

Maila This is a mailto link om du är intresserad och vill veta mer.


Vad: Utbildning

För: SF, DF och förening

 

Inbjudan och mer information om utbildningen kommer under 2018:

 


 

Vinnande Evenemang
Vi erbjuder er en skräddarsydd utbildning för ert evenemang.Utbildningen riktar sig till de SF som har vunnit hem ett internationellt idrottsevenemang. Utbildning är perfekt för er styrgupp och ger en utmärkt start i arbetet mot genomförandet.

Utbildningen genomförs i SISU Idrottsutbildarnas regi som kan ge er ett unikt stöd genom hela processen. Centrum för idrottsevenemang subventionerar utbildningen och kommer i dialog med SF planera utbildningens innehåll, allt för att det ska vara anpassat för just ert evenemang. Utbildnignen har vi bl a genomfört med styrgrupperna inför EM i konståkning 2015, VM i dragkamp 2016, VM i styrkelyft veteraner 2017, VM i bordtennis 2018 m fl.
Läs mer om innehåll och anmälan på länkarna:
Intresseanmälan Vinnande evenemang
Vinnande evenemang (pdf)


 

Ny Värdskaps-/Volontärutbildning 2017
SISU Idrottsböcker kommer under hösten 2016 att producera en ny webbaserad värdskaps-/volontärutbildning. Den kommer att vara klar att använda vid årsskiftet 2016/2017.


Vad: Juridisk hjälp

För: SF

För de många avtalssituationer som uppstår för ett specialidrottförbund i samband med arrangörskapet av ett internationellt idrottsevenemang, öppnar Centrum för idrottsevenemang vägen till viktig kunskap.

Som ett led i arbetet inom Centrum för idrottsevenemang vill vi informera om möjligheten att via Svensk IdrottsJuridisk Förening, kunna hitta kompetens i juridiska frågor. Genom att kontakta Christer Pallin, chefsjurist på RF, kan ni få vägledning till experthjälp bland medlemmarna i Svensk IdrottsJuridisk Förening, som har ett flertal medlemmar med kunskap om både relevant juridik och inte minst om idrottens villkor.

På så sätt ökar er chans att få rätt hjälp och rätt kompetens för arbetet med era internationella idrottsevenemang. Avtal och kostnader upprättas och bekostas av er i samarbete med ansvarig jurist för den tjänst ni väljer.

This is a mailto link


Vad: Bakom kulisserna

För: SF

En gång om året inbjuder Centrum för idrottsevenemang (CIE) tillsammans med arrangerande SF, samtliga 71 SF till att ta del av ett internationellt idrottsevenemang under genomförandet. Vi får en unik möjlighet att titta in bakom kulisserna på ett evenemang tillsammans med arrangören som står som värd. Vilket evenemang vi väljer 2017 är ännu inte klart.

2016 - Bakom kulisserna på EM Handboll i Göteborg

2015 - Bakom kulisserna på skid-VM i Falun

2014 - Bakom kulisserna på EM Dragracing i Tierp

2013 - Bakom kulisserna på Dam EM fotboll


Vad: Evenemangsbanken

För: SF

Många Specialidrottsförbund har gått igenom processen att arrangera ett internationellt mästerskap, från ansökan till genomförande. Vi har samlat många bra exempel på olika dokument för de SF som vill lära sig hur andra har gjort.

Sök i evenemangsbanken

 

 

Kontaktperson

Leif Johansson

Centrum för idrottsevenemang

08-699 62 26

Mejl: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss