Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: TOBIAS NYKÖNEN

Åre satsar på hållbart alpint VM

2018-11-09 13:58

Vintern närmar sig med stormsteg och den 5-17 februari 2019 står Åre för tredje gången värd för världens näst största vintersportevenemang - Alpina VM. Ett mästerskap där inte bara spännande tävlingar och upplevelser står i fokus, utan även hållbarhet
  • Uppdaterad: 09 NOV 2018 13:58

Den 5 juni 2014 valdes Åre till alpin VM-arrangör år 2019. Det blir tredje gången Åre är värd för mästerskapet och den här gången har det redan från start varit fokus på att göra hållbara val i planering och förberedelser. Riikka Rakic är ansvarig för hållbarhetsarbetet i organisation för Åre 2019:

– Skidåkning är en utomhussport och vi är många som har sett klimatförändringens påverkan med egna ögon. Det är vårt ansvar att skydda miljön och begränsa vår klimatpåverkan för att säkerställa framtiden för vår idrott likväl som kommande generationers möjligheter att också få njuta av snö och fantastisk skidåkning, konstaterar hon.

En rad olika hållbarhetsmål har satts upp inför mästerskapet. Det mest ambitiösa är att tillsammans med Region Jämtland/Härjedalen och skidskytte-VM i Östersund 2019, arbeta för ett fossilfritt VM. Konkreta mål har även satts upp för transport, avfallshantering, matavfall och försörjningskedjan.

– Vi valde att sträva efter ISO 20121-certifieringen och hade vår revision i början av oktober. Vi förväntar oss att få vårt certifikat inom kort. Standarden har hjälpt oss att se till att vi arbetar på ett holistiskt, strukturerat och konsekvent sätt mot våra hållbarhetsmål över hela organisationen. Hållbarhet kan inte vara en separat avdelning på sidan, utan det måste genomsyra allt och alla aspekter av evenemanget. Standarden säkerställer också att hela organisationen står bakom, precis som alla intressenter. Allt från ägare till leverantörer, partners och sponsorer, berättar Riikka.

Hållbarhetsarbetet har mött positiva reaktioner och Riikka hoppas och tror att arbetet kring mästerskapet och de erfarenheter de bär med sig, leder till att fler följer efter. Utmaningarna, möjligheterna och lärdomarna kommer att delas vidare till framtida arrangörer och redan nu ser Riikka några tydliga framgångsfaktorer:

– ­Se till att din högsta ledning förstår vikten av vilken roll ett sportevenemang kan ha som en plattform för beteendeförändringar. Hållbarhet handlar om att ta ansvar. Var målinriktad, konkret och fokuserad, men försök inte göra allt.

Här kan du läsa mer om hållbara idrottsevenemang: https://hallbaraidrottsevenemang.se/

Skribent: Anette Fransson

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss