Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: CARL SANDIN

Internationella evenemang viktiga för svensk handboll

2018-08-22 11:10

Att arrangera internationella evenemang är viktigt på många sätt. Det ger glädje och gemenskap, tillväxt och stolthet och stärker bilden av svensk idrott. Efter ett lyckat VM 2011 tog Svenska Handbollförbundets styrelse ett inriktningsbeslut att söka fler internationella möten och mästerskap. ”Det är både viktigt och roligt att arrangera mästerskap på hemmaplan”, säger Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget AB.
  • Uppdaterad: 22 AUG 2018 11:12

Att få fler internationella idrottsevenemang till Sverige är en målsättning av flera i Riksidrottsförbundets och Besöksnäringens gemensamma strategi. Idrottsevenemang ger inte bara glädje och en möjlighet för många människor att träffas för att njuta av idrott. Med rätt förberedelse blir det en bra affär för näringslivet, samhället och självklart för föreningslivet. Svenska Handbollförbundet är ett av de specialidrottsförbund som arbetar hårt för att locka fler internationella evenemang till Sverige. Efter EM för damer 2016, väntar nu EM för herrar 2020 och VM för herrar 2023. Dessutom spelas Sveriges gruppspel i handbolls-VM för damer på hemmaplan 2023. Stefan Lövgren, VD för Svenska Handbollslandslaget AB, ser många positiva effekter av att arrangera mästerskap.


Stefan Lövgren Foto: Bildbyrån.

- Det är både viktigt och roligt att arrangera mästerskap på hemmaplan. Dels riktas strålkastarljuset mot idrotten handboll samtidigt som vi ser att ungdomars intresse ökar för sporten. Förhoppningsvis gör det att fler börjar spela handboll och att fler, som redan spelar, stannar kvar längre. Sedan finns det såklart även ekonomiska vinster att göra. Att arbeta med evenemang är inget som görs på egen hand utan det handlar mycket om samarbete mellan förbundet, distriktsförbund och föreningar, regioner, städer och arenor.

Men det är inte bara mästerskap som är viktiga. Nu söker Svenska Handbollförbundet för första gången Internationella Handbollförbundets kongress. Tanken är att den ska arrangeras i Göteborg 2019 i samband med 50-årsjubilerande Partille Cup.

- Det här ger oss möjlighet att knyta ännu fler internationella kontakter och fortsätta vårt relationsbyggande. Det handlar om drygt 1 000 besökare och vi ser en fantastisk möjlighet i att genomföra kongressen samtidigt som världens största handbollsturnering för ungdomar pågår i staden.

- Internationella evenemang och möten stärker oss på många olika sätt. Vi visar att vi är en del av handbollsvärlden och att vi vill vara med och påverka. Det ger oss möjligheter att visa vägen inom de områden där vi i Sverige är starka. Vi tar ansvar och bygger relationer som gör det lättare att vara med och göra skillnad.

Vilka tips vill du ge andra specialidrottsförbund som går i tankar om att ansöka om ett internationellt möte eller mästerskap?

- Ta hjälp av Riksidrottsförbundets Centrum för idrottsevenemang och deras referensgrupp och lär av varandra. Även om inte allt går att applicera på den egna verksamheten finns det många erfarenheter att ta del av. Riksidrottsförbundet erbjuder även verktyg som gör det enklare att söka och genomföra evenemang. Sedan är det bara att testa. Oftast behöver du söka flera evenemang innan du lyckas nå hela vägen.

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss