Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Visum

Visering (Visum) till Sverige söks vid en svensk ambassad eller konsulat i det land sökanden är bosatt. Där Sverige inte har någon ambassad eller konsulat kan ett annat Schengenland företräda Sverige och efter prövad ansökan utfärda viseringen för Sveriges räkning. På vissa orter företräds Sverige av ett annat Schengenland även om det finns en svensk ambassad på plats.
  • Uppdaterad: 11 DEC 2018 10:27

Som arrangör av ett internationellt idrottsevenemang kommer du med största sannolikhet i kontakt med visumansökningar från de deltagande nationer där visum krävs. Av erfarenhet vet vi att det kan vara ett omfattande admnistrativt arbete som kräver tid. Se därför tidigt till att informera er själva om rutiner och inte minst informera deltagande nationer om att vara ute i god tid. 

När du besöker Sverige och är medborgare i ett icke EU-land, kan du behöva visum. Ett visum är ett tillstånd för att resa till och stanna i ett land i högst 90 dagar. Om du tänker stanna i Sverige längre än 90 dagar behöver du ett uppehållstillstånd för besökare.

Som professionell idrottare eller funktionär kan du delta i internationella tävlingar i högst tre månader under en period av tolv månader utan arbetstillstånd. Medborgare i vissa länder behöver dock ett visum för att resa in i Sverige.

Länder vars medborgare behöver visum för inresa till Sverige:
https://www.regeringen.se/regeringens-politik/migration-och-asyl/lander-vars-medborgare-behover-visum-for-inresa-i-sverige/

Inom ramen för Schengensamarbetet avseende visum är Sverige representerat av andra länder på ett antal platser. På samma sätt representerar Sverige andra Schengenstater på ett antal ställen.

Här är en lista över länder och platser där det finns representationer:
https://www.government.se/government-policy/migration-and-asylum/list-of-swedish-schengen-representations/

Information om hur man ansöker om visum finns på Migrationsverket:
https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Visiting-Sweden.html

Skribent: Leif Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss