Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Foto: PETTER ARVIDSON

Vad är ett hållbart idrottsevenemang?

Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden, distriktsidrottsförbunden och landets alla idrottsföreningar gör stora insatser för samhället och vår miljö. Nu är det dags att hitta formerna för att öka samarbetet, kunskapsdelningen och med det förändringstakten. Med samsyn kring sociala, ekonomiska och ekologiska frågor har vi möjlighet att skapa strategier för mer hållbara evenemang.
  • Uppdaterad: 24 AUG 2018 14:43

Riksidrottsförbundet har för idrotten tagit fram en definition av hållbara idrottsevenemang som Riksidrottsstyrelsen fattade beslut om i augusti 2016:

Hållbara idrottsevenemang inspirerar till mångfald, jämställdhet och livslångt idrottande och är framgångsrika såväl socialt som miljömässigt och ekonomiskt.

De är transparent genomförda och bidrar till hälsa, inflytande, lärande och ett rättvist och meningsfullt liv för alla, både lokalt och globalt.  

Hållbara idrottsevenemang använder effektivt förnybar energi, i naturen vanligt förekommande metaller och mineraler, biologiskt nedbrytbara kemikalier samt resurser från välskötta åkrar, skogar och hav. De har därmed slutat hindra planetens förmåga att ge oss nya resurser och upprätthålla liv i alla dess former.

Vägen till fullt hållbara evenemang kan upplevas lång men är en framgångsfaktor för svensk idrott som vi tillsammans skall göra till verklighet.   

Men, vad är egentligen hållbarhet?

Definitionen av hållbarhet ur såväl social som ekonomiskt och ekologiskt perspektiv måste göras på en principiell nivå med en överblick över hela systemet. För Riksidrottsförbundet är det viktigt att ha en förståelse baserad på vetenskap och som samtidigt är lättbegriplig och inspirerande att göra till verklighet.

* Läs mer om Hållbara aspekter här
* Läs mer om olika certifieringar av evenemangen

 

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss