Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrott och hälsa specialisering

Specialidrott får bara läsas på de skolor som är godkända RIG eller certifierade NIU och av de elever som är antagna till dessa två utbildningar. Det finns även ett mer lokalt och breddorienterat alternativ av idrottsutbildning för de elever som är idrottsintresserade - Idrott och hälsa specialisering.
  • Uppdaterad: 2015-02-25 14:46

Det är viktigt att poängtera att kurserna Idrott och hälsa specialisering inte är elitinriktade utan just kurser inom ämnet idrott och hälsa, som har en tydlig hälsoinriktning.

Att kurserna är inom ramen för ämnet idrott och hälsa innebär också att det inte ska göras några idrottsliga urval till dessa kurser. Det är elever själva som väljer att läsa dessa kurser.

Eleverna läser kurserna som individuella val.

Så här skriver Skolverket om Idrott och hälsa specialisering
1 och 2:

”Målet för dessa båda kurser är att utveckla elevens förmåga att använda en enskild idrott för att utveckla den kroppsliga förmågan och inte att utveckla förmågan i den enskilda idrotten. Därmed skiljer sig kurserna från kurserna idrottsspecialisering 1, 2 och 3 i ämnet specialidrott. Specialidrott har till syfte att utveckla en idrottslig förmåga mot en speciell idrott. Kurserna idrott och hälsa specialisering 1 och 2 har syftet att utveckla kroppslig förmåga genom en idrott. Det är inte nivån på den utförda idrotten som bedöms utan hur en idrott kan användas för att utveckla en förmåga att ta hand om sin kropp i nutid och framtid på ett hälsosamt sätt. Kurserna hör till ämnet idrott och hälsa med dess syfte och kunskapskrav. Detta till skillnad mot ämnet specialidrott med syfte att utveckla förmåga att utöva vald idrott på elitnivå.”

Läs mer på Skolverkets hemsida

Skribent: Jenny Svender

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss