Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Skillnad på RIG och NIU

  • Uppdaterad: 08 DEC 2017 10:24

Gemensamt för både riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) är ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700p. Den idrottsliga och studiemässiga antagningen följer samma principer. Huvudman för RIG och NIU kan vara både kommun och enskild huvudman.

Det som särskiljer RIG och NIU är att RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och att eleverna får inackorderingsstöd. NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på den aktuella NIU-orten så garanteras inte en förstahandmottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand.

För kommunala huvudmän kan det dock finnas ett frivilligt samverkansavtal vilket kan, om både hemkommunen och anordnarkommunen är överens, ge eleven rätten till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd.


Kraven på socialt omhändertagande är högre inom RIG än inom NIU, exempelvis genom att skolan ansvarar för boende såväl som idrottsliga och studiemässiga aspekter.

Ansvarsfrågan ser lite olika ut för RIG respektive NIU.

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss