PC & Office365 - Svenskidrott
Hoppa till sidans innehåll

Idrotten är Sveriges största folkrörelse och vi är starka tillsammans. På den här sidan finner du stöd, information och inspiration för svensk idrott.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

PC & Office365


Digitala arbetsplatsen PC och Office365 från RF är en tjänst som levereras i 3 olika alternativ.

1. Digitala arbetsplatsen PC inkl Office365 (för RF, SISU och SF i Idrottens Hus Sthlm)
2. Digitala arbetsplatsen PC inkl Office365 (för SF, DF och SDF som inte sitter i Idrottens Hus Sthlm)
3.Digitala arbetsplatsen enbart med Office365

Digitala arbetsplatsen PC inkl Office 365 (1,2)
Alternativ 1 och 2 fungerar rent tekniskt på samma sätt. Det som främst skiljer är supporten.
Tjänsten bygger på en Microsoft plattform med Windows 10 64-bit och Windows 2008R2/2012 som grundpelare och kommunikation via INA (Idrottens Nätverk som är en Telia DNI tjänst). Funktionerna i PC:n är framtagna för att fungera optimalt ihop med andra gemensamma lösningar inom digitala arbetsplatsen som förbundstelefonin, videokonferenslösningen och det centrala skrivaravtalet.
RF ansvarar för driften av den centrala infrastrukturen, medan lokala administratörer administrerar sina användare och eventuella egna system i plattformen.

Funktioner för användare
Användare kommer att ha tillgång till en PC med Windows 10. Senaste version av MS Office Professional kommer också att finnas installerat från början tillsammans med en PDF läsare, Flashplayer, Skype for Business, Java och säkerhetsprogram.
För att till fullo utnyttja tjänsten bör man använda sig av RF rekommenderade datorer. OBS, för alternativ 1 gäller enbart dessa datorer. Om man väljer annan dator kan inte RF ansvara för drivrutiner och PC-s funktion vid installationer. Varje organisation står själv för inköp av hårdvara. Beställning av certifierade datorer kan göras via Ateas webbshop. I tjänsten ingår mailbox på 50 GB samt backup av personliga och gemensamma data till en rörlig kostnad per GB/månad.

Det kommer att vara möjligt att nå gemensamma dokument (G:) från Internet och sina egna personliga mappar kommer att finnas tillgängliga offline på den bärbara datorn. Användaren kommer själv att ha möjlighet att installera egna applikationer på sin PC

Licenser
Varje organisation står själv för och ansvarar för att rätt licenser är inköpta. Via Ateas webbshop kan man köpa ett Microsoft licenspaket och där ingår det olika MS licenserna som behövs per klient. De Microsoftlicenser man köper via Atea har SA kopplat till sig vilket ger möjlighet att uppgradera till senaste version av köpt produkt fritt inom 3 år. Efter 3 år har man sedan möjlighet att enbart förlänga sin SA period. När det gäller Adobe licenser finns nu ett central avtal för Creative Cloud for Teams. För att diskutera licenser kan ni vända er direkt till Ateas licensavdelning på Tfn: 020-44 66 05 alt This is a mailto link

Support/Administration
I alternativ 1 står RF för support och administration till användarna, men i alternativ 2 står respektive organisation själv för support och användaradministration. En utsedd IT-ansvarig per organisation kan sedan vända sig till RF för ytterligare support. För SF i Idrottens Hus Skanstull ingår supporten i den kvartalsavgift man betalar.

Kommunikation
För alternativ 1 ingår trådlöst lokalt nätverk och internetkommunikation. För övriga gäller att vid varje plats som kräver en server lokalt måste man ha en INA koppling via Telia. Vi föreslår att man använder sig av 10/mbit fiber där det är möjligt.  För lokalkontor med mindre än 3 användare behövs inte INA. Då får man använda sig av egen Internet anslutning och CISCO VPN för att säkra trafiken mot IT-arbetsplatsen. Kommunikationstjänsten INA möjliggör även anslutning till idrottens videokonferensplattform och förbundstelefonin. Vilka olika alternativ som finns på INA och kostnader hittar du i prislistan på rf.se/itsupport

Office365
För alternativ 1 och 2 ingår Office365 med mail (Exchange Online), Skype for Business och samarbetsplattformen SharePoint Online, OneDrive for Businees, Office Online och lokalt installerat Office- program.

Alternativ 3 ger en möjlighet att köpa enbart Office365. Det kan jämföras med tidigare lösning där man enbart köpte mail. Skillnaden nu är att man förutom mail även får tillgång till SharePoint, OneDrive for Business och Office Online. Det innebär fortfarande att man har ett konto i ONLINE-domänen som administreras antingen av lokalt IT-ansvarig eller RF. För användare som inte behöver någon PC via förbundet är alternativ 3 att föredra.

Kostnader
Kontakta This is a mailto link för att ta del av senaste priserna. 

Tekniskt Specifikation för alternativ 1,2
På platser med mer än 10 medarbetare föreslår vi att man placerar en lokal server med Windows och Hyper-V på för att uppnå bra användarupplevelse vad gäller gemensamma dokument, skrivarfunktion och ev. tillgång till egna serverapplikationer.

Lokal Server
HP ML 350p Gen 8 G8 24 GB Minne tillgång till 500 GB lagring. (möjligt att bygga ut)

PC
RF har tagit fram modeller från HP och Microsoft som är certifierade i lösningen. Certifierade betyder i detta fall att alla drivrutiner och funktioner i datorn installeras automatiskt vid nyinstallation eller ominstallation. För att se aktuella datorer logga in på Ateas e-shop och klicka på paket så ser ni vilka modeller som gäller för stunden. Nedan är vad som gällde januari 2017.

Lenovo ThinkPad T470s - 14" - Core i5 7300U 8 GB RAM - 256 GB SSD
Lenovo ThinkPad T460s - 14" - Core i5 6300U 8 GB RAM - 256 GB SSD
Microsoft Surface Pro - 12.3" - Core i5 7300U - 8 GB RAM - 256 GB SSD (hybriddator)
Microsoft Surface Pro 4 - 12.3" - Core i5 6300U - 8 GB RAM - 256 GB SSD (hybriddator)

 

Uppdaterad: 13 DEC 2017 14:18
Epost: This is a mailto link

Postadress:Svenskidrott
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss