Succékonceptet hjälper barn upptäcka idrotter – ”Stor skillnad”

Genom åren har hundratusentals barn fått chansen att testa idrotter på Idrottens dag. Idrottsdagen som ska locka fler barn till rörelse blir bara större och större.
– Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att vi engagerar så många barn som möjligt, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Sidan uppdaterades: 16 maj 2023

På Idrottens dag får barn chansen att prova på massor av idrotter – kanske för första gången. Sedan starten 2018 har idrottsdagen vuxit till en stor succé. I fjol fanns skolor från 148 kommuner representerade. Runt 113 000 barn fick chansen att prova på idrotter tillsammans med 700 föreningar.

– Barn i dag rör på sig för lite. Där kan idrottsrörelsen göra en stor skillnad, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet, och fortsätter:

– Att låta barn prova på i skolan på det här sättet är ett bra sätt att nå barn som annars inte får chansen att uppleva idrottsrörelsen. Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att vi engagerar så många barn som möjligt.

En förening som har varit med på Idrottens dag i princip varje år är Gävle Taekwondo.

– Första gången kände vi att vi ville göra allt för att visa upp oss och synas och locka fler medlemmar. Det var mer akut läge för oss då, säger Linda Svärdström, ordförande i Gävle Taekwondo, och fortsätter:

– Det är jätteroligt att vara med. Barnen är nyfikna och det är det man vill åt. Det har lockat medlemmar och det ger ringar på vattnet. När barnen kommer hem till sina kompisar berättar de vad de gjort och de får med sig ännu fler.

Deltagandet har blivit en stor succé för Gävleföreningen.

– Jag tror att vi har lockat 15–20 medlemmar genom idrottens dag. Vi har försökt vara med och nischa oss i idrottssvaga områden. Vi åkte bland annat till Bergby skola, sju mil utanför Gävle. Där finns inte samma förutsättningar så bara att barnen får se att det finns en idrottsrörelse är viktigt, säger Linda Svärdström och fortsätter:

– När vi hade varit där blev det väldigt populärt. Vi gjorde en överenskommelse med RF-SISU så att vi fick råd att åka till skolan en gång i veckan under en termin på kvällstid. Då var det inte bara skolelever som var välkomna. Några av de här som deltog fortsatte sen med hos oss i Gävle.

Nuförtiden är det inte ett problem att få fler medlemmar. Snarare är det så att intresset är så stort att föreningen inte kan ta emot fler.

– Tränarna går på knäna om vi skulle ha fler träningstillfällen i veckan. Det är vårt största problem just nu.

Skulle du rekommendera föreningar att ställa upp på Idrottens dag?

– Jag tror att det kan hjälpa föreningar. Framförallt för oss som har lite mindre idrotter som inte alla känner till. Det är väldigt bra för oss mindre idrotter.

Idrottens dag arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med RF-SISU distrikten. Initiativet är en del av EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 16 maj 2023