FOTO: Bildbyrån

En dag av sorg

Under måndagskvällen nåddes vi av det fruktansvärda beskedet att två svenska medborgare skjutits till döds i centrala Bryssel. De skjutna var personer iklädda Sverigetröjor, som enligt uppgift var, svenska supportrar på väg till EM-kvalet mellan Belgien och Sverige. Våra tankar går till familjer och närstående.

Sidan uppdaterades: 15 februari 2024

Händelsen utreds som terrordåd i Bryssel och bekräftade uppgifter, från bland annat statsminister Ulf Kristersson, gör gällande att attentatet var riktat mot Sverige och svenska medborgare. Hotbilden mot Sverige har succesivt förändrats och attentatshotet från framförallt våldsbejakande extremism har ökat. Det är ett allvarligt läge och Säkerhetspolisen bedömer att det kommer att kvarstå en längre tid. Riksidrottsförbundet följer noga händelseutvecklingen och står i löpande kontakt med Polismyndigheten.

Riksidrottsförbundet påminner om tidigare utskickade rekommendationer för resor utomlands och betonar vikten av att upprätta kontakt med svenska ambassaden i det land man ska resa till.

Vidare finns ytterligare information för varje land på Sweden Abroad med aktuell bedömning om hotbild som eventuellt finns för landet, aktuella händelser samt allmänna råd till svenska resenärer.

Förebyggande åtgärder vid utlandsresor

Vid utlandsresor bör vi vidta olika åtgärder beroende på vilket land man ska vistas i. Här är några rekommendationer att ta i beaktande:

 1. Överväg om man bör komplettera truppen med en särskild utsedd säkerhetsansvarig som kan ansvara för riskanalys, bedömningar, samverkan internt och externt med mera.
 2. Ökad omvärldsbevakning; var påläst och ta reda på vad som gäller i landet ni ska åka till.
 3. Följ eventuell avrådan eller restriktioner från UD; https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/
 4. Kontrollera försäkringar.
 5. Ladda ner appen ”UD Resklar” och se till att skriva upp dig på ”svensklistan” https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-resklar/
 6. Skriv upp och upprätta relevanta kontakter i det land ni åker till som till exempelvis Svenska Ambassaden, arrangörens säkerhetschef, hotellets säkerhetschef etc.
 7. Identifiera eventuella sårbarheter som kan kräva särskilda åtgärder till exempel:
  • Transport till och från flygplatsen
  • Boende; vilket våningsplan, evakueringsplan, var måltiderna intas och i vilken omfattning andra hotellgäster beblandas med laget/utövarna
  • Transport till och från tävlingsplatsen
  • I vilken omfattning utövare och ledare kan röra sig fritt utanför boendet
  • I vilken omfattning man bör exponeras med svenska attiraljer
  • Arrangörens säkerhetsplan vid det fall olika former av manifestationer /incidenter äger rum.
  • Balanserad information till utövarna för ökad säkerhetsmedvetenhet

Var rädda om varandra.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 17 oktober 2023