Ali Khidear

Foto: Ludvig Thunman

Ali Khidear

Sidan uppdaterades: 28 november 2022

Ali Khidear är en fotbollstränare och en ledare – som ser långt bortom själva sporten.

Språklärare och fotbollstränare – Ali ser utmaningar i ledarskapet

– Jag brukar säga att jag är lika mycket en språklärare som en fotbollsledare, säger Ali, som ser som sin uppgift att bryta utanförskap.

Skäggetorp är en stadsdel Linköping, som ligger nordväst om stadskärnan. Detta är en frukt av miljonprogamssatsningen och bebyggelsen består mest av två- och trevåningshus som är byggda runt ett klassiskt centrum med de butiker och serviceställen som brukar finnas på liknande platser. Skäggetorp har drygt 10 000 invånare av vilka 21 procent av den arbetsföra befolkningen är arbetslösa eller deltar i aktivitetsprogram.

Det var här som Ali Khidear växte upp.

– Jag hade en bra uppväxt – men eftersom mina föräldrar är invandrare hade jag ingen naturlig väg in i föreningslivet. Det märker jag bland barnen som växer upp i dagens Skäggetorp; det är svårt att få igång ett engagemang från föräldrarna, men det är något som jag jobbar mycket med. Att få dem involverade i sina barns idrott. Det går framåt, sakta men säkert. Har vi bortamatch så kan vi inte vara 15 ungdomar och en tränare med bil. Det finns en stor grupp ideella ledare bland föräldrarna där – men bara för att de kommer från andra kulturer, så söker de sig inte självmant till föreningslivet. Därför måste man möta dem och peppa dem, säger Ali hoppfullt.

För fem år sedan var Hemgårdarnas BK en klubb i kris. Ali såg hur föreningen som han spelade i som liten pojke höll på att gå under – på grund av spelar- och ledarbrist. Men ett gäng med entusiastiska ungdomar tog tag i saken och räddade Hemgårdarnas BK, som nu är en förening i full blom.

Sen kom Ali in i bilden.

– Jag ville ge tillbaka men kom in precis när pandemin slog till och det blev många inställda matcher och cuper. Men nu rullar verksamheten och det är otroligt stort intresse.

Hemgårdarnas BK P11-lag omklädningsrum

Ali hämtar mycket från sin egen uppväxt i sitt ledarskap. Han läser en magisterutbildning på universitetet i Linköping och så länge han bor kvar i stan kommer han att vara engagerad i Hemgårdarnas BK.

– Ska inte den kommande generationen få uppleva föreningslivet? Det är lite så jag tänker. Sysselsättning är det absolut viktigaste för integration och där kan idrotten vara så viktig för så många. Detta är något som jag gör helt ideellt, jag vill utveckla individer snrare än utbilda fotbollsspelare.

Hur mycket i ditt ledarskap handlar om fotboll och teknik och övningar – och hur mycket handlar om helt andra saker?

– Det är svårt att säga, men jag pratar väldigt mycket om skola och utbildning med mina killar. Det krävs disciplin, absolut, men jag har tre kärnvärden som jag jobbar efter: Kärlek glädje och gemenskap. Dessa tre ord pratar vi om varje träning, och ofta vid flera tillfällen. Genom att vi pratar om det så lär vi oss alla nya saker hela tiden och tänker till ”det där jag gjorde nyss, det kanske inte var så mycket kärlek i det”, säger Ali, och fortsätter:

– Främst ska det vår verksamhet vara inkluderande, alla ska få vara med. Sedan kommer den sociala biten, det vänskapliga, att man skaffar många nya vänner och därigenom uppstår relationer.

Hemgårdarnas BK fikarum

Hur löser du de språkliga barriärerna?

– Det är ett problem, helt klart, men jag försöker förklara att språket i ett nytt land är det allra viktigaste för att bli accepterad och kunna nå sina mål. Och alla vi inom exempelvis mitt lag, vi måste ju förstå varandra. Killarna kommer från Syrien, Somalia, Afghanistan, Irak och nu också Ukraina. Det vi ska samlas kring är svenska språket. Vi måste ju kunna förstå varandra. Ibland är jag mer en språklärare än en fotbollstränare …

För Ali går skolan och fotbollen hand-i-hand. Den ena är obligatorisk, den andra är frivillig, men de kan ge varandra draghjälp.

– Jag blir gladare om mina killar skaffar sig behörighet att söka in på gymnasiet än om de vinner en fotbollsmatch. Samtidigt kan fotbollen ge dem så mycket i form av gemenskap, vänskap, en sorts fostran – och hålla dem borta från sämre alternativ.

Hemgårdarnas BK klubbhus

Fakta

Namn: Ali Khidear.
Ålder: 23 år.
Bor: Linköping.
Gör: Fotbollstränare och ledare för Hemgårdarnas BK P11-lag.

Sidan publicerades: 16 november 2022