Jonas Morin

Foto: Ludvig Thunman

Jonas Morin

Sidan uppdaterades: 28 november 2022

Han beskriver sig själv som ”ett stort barn”. Men basketledaren Jonas Morin är så mycket mer än det. ”Jag är ju en sådan som tror att engagemang smittar av sig, säger han.”

44 lag och 80 nationaliteter I Huddinge är alla välkomna

Våren 2017 blev basketprofilen Jonas Morin utsedd till Årets Eldsjäl i kategorin ”Integration” vid ideella lotteribolaget Folkspels årliga gala. Han blev det för sina enorma insatser i Huddinge Basket där han i många år jobbat med frågor som rör integration, jämställdhet och allas lika rätt till basket.

Huddinge Basket är en jätteförening söder om Stockholm med totalt 44 lag och över 80 olika nationaliteter. Jonas har verkligen gjort allt i föreningen. Oräkneliga är alla de timmar som han stått på basketplanen och instruerat, som han skjutsat spelare till och från träningar och matcher, som han suttit i styrelsemöten eller i diskussioner med kommun och socialtjänst.

– Min egen resa började när jag var som 16-årig kille blev riktigt basketfrälst. Mitt lag blev utsett till Sveriges sämsta lag, vi förlorade varje match med minst 70 poäng – men vi hade en lagledare som bara såg det positiva. Han var hur glad som helst, trots att vi fick så mycket stryk, och det har nog format mig … hans sätt att vara, säger Jonas Morin, som sedermera ändå blev landslagsspelare.

Huddinge basket

Det som sätter starkast avtryck på honom i dag är när det kan komma fram en 22-årig kille och tacka för basketen – trots det var längesen som han spelade.

– Alla ska med, alltid, är mitt motto. Annars ser jag det som ett stort misslyckande. Jag har aldrig toppat några lag, ingenting sådant, alla har fått samma chanser.

Basketen är en av de mer mångkulturella idrotterna i Sverige idag och också en av de mest jämlika sett till könsfördelningen på utövarna (det speglar precis riksgenomsnittet i ålderskategorin 7–25 år, då det är 52 procent killar och 48 procent tjejer).

– Dels tror jag att det i alla tider har varit så naturligt i basket att man pratar lika mycket om damer och herrar, tjejer och killar. Dels har vår idrott en ganska mångkulturell bas, och även i andra länder är basketen relativt jämställd. Att det är coacher av båda könen betyder mycket för dynamiken, hur vi pratar med varandra och umgås i våra lag. Vi kör också ofta samträning mellan killar och tjejer. Där lär de sig att visa hänsyn till varandra och det skapas en atmosfär som många känner sig hemma i, säger Jonas Morin, och fortsätter:

– Jag har haft mina egna söner i andra idrotter som är lite mer grabbiga. När jag har hört hur de pratar där har jag tänkt att det aldrig skulle ha låtit så om det stod fem tjejer intill. Sådana här sociala strukturer och vilket språk man använder är avgörande för att barn och ungdomar ska trivas och känna sig välkomna, oavsett kön eller bakgrund, och det är något som vi medveten jobbar med.

Huddinge har till exempel verksamhet i stadsdelar där så få som fem procent av tjejerna är med i en idrottsförening.

Huddinge basket

– I socialt utsatta områden är deltagandet i föreningsidrott generellt lågt. Det är för höga trösklar. Det kan handla om ekonomi, avsaknad av ideella ledare eller föräldrar som har svårt att vara tillgängliga för att de jobbar på kvällar. Men intresset från ungdomarna att hålla på med idrott är lika stort som överallt. Det är viktigt för föreningen med kulturell mångfald. Det ger en helt annan dynamik och olika ingångsvärden i olika typer av frågor, säger Jonas Morin.

Hur rekryterar ni ledare och vad är det viktigaste att tänka på?

– Vi frågar ju inte föräldrarna i första hand utan vi har lyckats bygga en sådan kultur så att väldigt många som kommer upp i sena tonåren per automatik går över till ledarsidan och blir tränare. Vi har faktiskt ett överskott av ledare – hur många kan säga det? En nyckel är att vi betalar en liten veckopeng inledningsvis. Det är inte mycket – men har man ingenting, så kan också lite vara mycket.

Jonas Morin

Du är ordförande för Huddinge Basket, hur mycket hinner du vara med på planen och vid träningar?

– Jag coachar åtta olika lag. Ta en måndag. Då har jag först träning med P13-laget, därefter byter jag hall och kör P10 och direkt efter det kommer F08/09. Jag lägger mitt reseschema i mitt civila jobb efter basketen. Jag gör ju detta för att det är så roligt och för att det ger så oerhört mycket tillbaka. Sen var det några studenter på universitet som nyligen villa gräva ner sig i Huddinge Basket. De intervjuade massor av spelarna och ett genomgående svar på varför de spelar hos oss var: ”Jag har testat många andra idrotter men aldrig känt mig så hemma som här.” Det är ett fint betyg.

Fakta

Namn: Jonas Morin.
Ålder: 53 år.
Bor: Trångsund, Huddinge.
Gör: Ordförande i Huddinge Basket – samt coachar och tränar åtta lag.

Sidan publicerades: 28 november 2022