Marvin Semakala

Marvin Semakala

Sidan uppdaterades: 6 december 2022

Marvin Semakala tyckte att det saknades något. Så han tog saken i egna händer – och bildade Stockholm västra IFFF. Därmed ger han människor med olika funktionsnedsättningar möjligheten att spela bowling.

Han tog saken i egna händer – och bildade Stockholm västra IFFF.

Hösten 2008 var det dags. Efter att ha insett att det inte fanns så mycket vettig verksamhet efter 20-årsåldern för människor med intellektuell funktionsnedsättning så drog Marvin Semakala tillsammans med en vän igång bowlingklubben Stockholm västra IFF.

Stockholms stad och Bromma stadsdelsförvaltning var inte särskilt intresserade att vara med och skapa möjligheter för personer med funktionsnedsättningar varför Marvin Semakala fick en insikt: Vill man ha något gjort så får man göra det själv.

– Vi frågade olika särgymnasium om som gick där hade kompisar så ryktet spred sig. Bowling var en enkel sport – det finns ju alltid klot och skor att låna i hallen, berättar Marvin.

Nu har han tre träningsgrupper igång varje vecka i Åkeshovs bowlinghall i västra Stockholm – däremot har han slutat med ideella ledarskapet i en närliggande innebandyklubb då ”det blev för mycket.” Lägg till att han jobbar som kamratstödjare och fritidsassistent på en skola i sitt vardagsliv.

Bowling Stockholm västra IFFF

Hur tycker du att en bra ledare ska vara?
– Man ska kunna vara redo att hjälpa hela tiden. Det kan handla om barn och ungdomar som har svårt att hitta kompisar eller bara svårt att få kontakt med andra. Sedan gäller det att alla ska känna sig trygga. Alla kan ha en dålig dag, det kanske har hänt något tidigare på dagen, och då måste man försöka se det.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
– Jag hoppas att jag är glad och rolig, att alla känner sig trygga – att det är lite tokigt men på ett snällt sätt. Jag vill att de ska kunna skratta åt mig. Sedan när man jobbar med funktionsnedsatta som jag gör så är det viktigt med bra teckenspråk eftersom det finns deltagare som har svårt för att uttrycka sig.

Marvin delar gärna med sig av tips hur man ska rekrytera nya deltagare och få sin verksamhet att växa.

– Åk runt bland skolor och berätta lite kort om föreningen. Åk också till fritidsgårdarna där ungdomarna finns, fråga vad de har för intresse och se om ni tillsammans kan skapa något. Finns det någon person som har någon funktionsnedsättning som man vara med så är det ett plus, det är alltid föräldrarna man måste prata med och berätta om föreningen och övertyga att det är jättebra verksamhet.

När pandemin slog till var det många aktiviteter i landet som ställdes in, inte minst inom paraidrotten. Men Marvin växlade snarare upp.

Bowlingklot

– Då kunde jag starta min tredje grupp, då intresset var jättestort. Det fanns ingen annan bowlingklubb som hade som vi – som hade öppet de två åren.

Fakta

Namn: Marvin Semakala
Ålder: 37 år.
Bor: I Blackeberg i västra Stockholm.
Gör: Är bowlingledare i egna föreningen Stockholm Västra IFFF.

Sidan publicerades: 28 november 2022