FOTO: Simon SK

Föreningen vågade tänka nytt och lyckades

Simon SK från Vivalla i Örebro har genom Svenska Tennisförbundets satsning ”Tennis på gatan” lyckats locka en ny generation tennisspelare. – Det är härligt att se hur barnen utvecklas och många av dem stannar kvar i föreningen, säger Izabella Walder, ordförande och ledare i Simon SK.

Sidan uppdaterades: 13 september 2023

Det är tennisens dag i Vivalla och helgen innan skolan kör i gång efter sommarlovet.

En rak backhand från centrum spelar massor av barn tennis på en yta med gatstenar. Dagarna innan har ideella ledare från Simon SK sopat för att göra den till en tennisplan.

Efter det är det dags att ordna med linjer, spänna upp nät, sätta upp ett tält och ta fram utrustning som är kostnadsfri att låna.

Vivalla, som ligger i norra delarna Örebro, byggdes på 1960-talet. I dag bor det 7000 i området. Här finns det varken en tennishall eller tennisbanor.

Martin Mestanza är den lokala eldsjälen som varit aktiv inom flersektionsföreningen sedan millennieskiftet.

­– Vi har kunnat ge den här stadsdelen en helt ny idrottsarena sedan vi startade ”Tennis på gatan” 2017. Jag märker också att det går bra i skolan för barnen och de som engagerar sig som ledare. Tennisen har ändrat attityder, inte minst i skolan.

Varje år blir flera spelare kvar i föreningen som ledare. De upptäcker vilken social samvaro det finns. Vi åker även till Stockholm Open varje år.

Izabella Walder, ordförande och ledare i Simon SK, under en av föreningens träningar inomhus i Backahallen, som ligger i södra delarna av Örebro, en bra bit från Vivalla.

Samtidigt ser Martin utmaningar. Han tar en kort paus. Tonen blir allvarligare.

– Det finns en gammal grusplan, som ligger bredvid ytan som vi hade ”Tennisen dag” på. Den har ingen använt på 15 år. Vi skulle kunna ha tre tennisbanor och tre för minitennis.

Det skulle locka så många barn hit. Men det måste finnas en politisk vilja. Vem blir vinnare? Klubben såklart, men även tennisförbundet, kommunen, stadsdelen och inte minst alla barn och ungdomar.

I idrottsrörelsens förändringsarbete Strategi 2025 är ett av målen ”jämställdhet för en framgångsrik idrott”.

Där sticker Simon SK ut med många unga kvinnliga ledare och inte minst genom ordföranden Izabella Walder.

Jag är 22 år och pluggar till socionom på Örebro Universitet. Jag började spela tennis i föreningen när jag var 14. Kort efter det blev jag ledare. Det är kul och viktigt att vara delaktig hur vi ska arbeta i föreningen för att det ska bli så bra som möjligt för alla barn och ungdomar.

Vad är det bästa med att vara ledare?

När jag ser utvecklingen hos barnen. Jag kan tänka, vad gör jag för skillnad? Att vara delaktig och ge barnen en meningsfull sysselsättning känns bra. Som ledare blir du även en förebild som många barn är i behov av.

Vivalla är ett av de 61 områdena i Sverige som regeringen valt ut i satsningen Idrottsklivet. Målet är att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga och stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta.

Idrottsklivet betyder att vi kan fokusera mer på specifika områden och finnas där på ett helt annat sätt. Vi kommer nå ännu fler barn och säkerställa att verksamheten blir hållbar och bra under en lång tid framöver, säger Emma Ernlund på Svenska Tennisförbundet och fortsätter:

– Det är flera tusen barn som hittat in till tennisen genom ”Tennis på gatan”. Det är 15 föreningar som bedriver verksamheten varje år i Sverige på platser där väldigt få spelat tennis tidigare. Verksamheten drivs av otroliga eldsjälar och det är i stort sett kostnadsfritt att vara med.

Svenska Tennisförbundet har hjälpt föreningen med ledarutbildningar, ekonomiskt stöd och utrustning. RF-SISU Örebro har stöttat Simon SK i många år genom bland annat föreningsutveckling samt projektstöd och återstartsstöd för att utbilda ledare.

– Att vi varit framgångsrika med att locka många barn och ungdomar till vår verksamhet beror också på att vi satsat mycket på sociala insatser som exempelvis läxhjälp, möjligheten att utbilda sig till tennistränare och andra typer av sociala arrangemang kopplat till tennisträningarna, säger Izabella Walder.

Martin, som varit med från starten, upplever att föreningslivet gör stor skillnad för barnen som är med.

– Jag har träffat många föräldrar som berättat att tennisen haft en otroligt positiv inverkan på deras barns vardag. Genom idrotten och föreningen har många fått nya vänner, sunda aktiviteter och en gemenskap som de inte hade innan de kom till oss.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 6 september 2023