Elitidrottsstipendiaterna 2022-2023

Elitidrottsstipendiaterna 2022-2023

Årets elitidrottstipendium går till...

50 idrottare från 40 olika idrotter får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2023–2024. Bland mottagarna finns David Åhman, som har vunnit två EM-guld i beachvolleyboll, och Tove Enblom, som tog brons i sommarens fotbolls-VM.

Sidan uppdaterades: 18 januari 2024

– Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Utöver de 50 000 kronor varje stipendium ger i ekonomiskt stöd, erbjuds de utvalda idrottarna även hjälp från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet. Hjälpen omfattar områden som idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både ekonomiskt och praktiskt stöd är mycket viktiga för hur bra en elitidrottare kan bli. Det hjälper också till att främja deras psykiska hälsa och ger bättre möjligheter till en hållbar idrottskarriär.

De som får stipendiet i år studerar inom många olika områden. Till exempel till fartygsbefäl (sjökapten), sjuksköterska, lärare, fysioterapeut, läkare, jurist, ingenjör, socionom, psykolog, politik samt inom idrottsvetenskap, grafisk design, industriell ekonomi, biomedicin och internationella relationer. Sju av stipendiaterna studerar utomlands.

– Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Det är extra roligt att se bredden av idrotter och utbildningar hos de aktiva som idag får ta emot Elitidrottsstipendiet, säger Nicklas Biverståhl, ansvarig sponsringsavtal Svenska Spel.

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef Elitidrott Riksidrottsförbundet
08-699 62 27

Svenska Spels pressjour
010-120 33 33

Elitidrottstipendium 2023–2024

  • Antal sökande var 353 idrottare från 53 olika specialidrottsförbund.
  • Av de sökande var 165 män (47 procent) och 188 kvinnor (53 procent).
  • 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
  • Stipendiaterna är från 36 specialidrottsförbund och 40 olika idrotter.
  • 28 stipendiater är kvinnor (56 procent) och 22 är män (44 procent).
  • Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola, sju studerar utomlands.

Det här är elitidrottsstipendiet – Liselotte Ohlson, Chef Elitidrott på Riksidrottsförbundet.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 18 september 2023