FOTO: Bildbyrån

Arrangemanget får föreningslivet att växa

På Botkyrka Wintergames deltar över tusen barn och ungdomar varje dag under Sportlovet. Arrangemanget är ett utmärkt tillfälle för det lokala föreningslivet att rekrytera nya aktiva, sedan tio år tillbaka. – Vi vet att det här är en metod som verkligen fungerar för att få fler barn i Botkyrka att börja idrotta i en förening, säger Chrishan Fernando, idrottskonsulent på RF-SISU Stockholm.

Sidan uppdaterades: 8 maj 2024

Som en oas mellan E4an och Hallunda breder Brunna IP ut sig.

Här finns det fotbollsplaner, löparbanor, streetbasketplan, tennisbanor och mycket mer.

I dag är det i Botkyrkahallen det händer, efter två dagar i Idrottshuset i Tumba.

Den som ställer sig på läktaren i Sporthallen ser ett myller av barn som idrottar till ljudet av hip hop-musik.

– Det bästa med att vara här i dag är att få chansen att prova på nya idrotter och träffa många nya människor, säger Isabella.

Vid pingisbordet står Antonios.

– Det är roligt att testa nya sporter, jag tycker om att göra sådana grejer, säger han.

Antonios gillar att prova på nya idrotter

Antonios gillar att prova på nya idrotter

Prova på-dagar brukar ofta vara ett bra sätt att rekrytera nya barn och ungdomar till idrotten. Botkyrka Wintergames sticker ändå ut lite extra.

Vad är då framgångsreceptet?

– Du kommer som du är helt enkelt – och har roligt. Den positiva upplevelsen barnen får gör att de blir nyfikna och vill börja med idrott i en förening, säger Chrishan Fernando och fortsätter:

– Vi har många lokala föreningar på plats som kan erbjuda barnen en plats i föreningen direkt efter att de varit här. Det är viktigt.

Att Botkyrka är en kommun som satsar på idrott märks.

– Brunna IP och Botkyrkahallen tillsammans är en bra multianläggning. Här kan vi kan få till massor av olika idrotter och aktiviteter med lokala föreningar som finns på samma plats. Det sänker trösklarna för de som bor i området, säger Chrishan.

– Vi har en mycket bra samverkan mellan oss på RF-SISU Stockholm och kommunen där barnen och deras idrottande alltid står i fokus.

I år är det ett tjugotal idrotter på plats i Botkyrkahallen.

Det vimlar av lokala unga ledare som hjälper barnen när de vill prova på idrotter.

– Föreningar som är ambitiösa och verkligen vill växa är alltid de som är med på Wintergames. Det tar också ett socialt ansvar som förebilder för unga i Botkyrka kommun, säger Chrishan Fernando.

En av föreningarna som är på plats är Tumba Fight Club. Almira Unlo, 17 år, är en av föreningens ledare. Hon visar olika tekniker samtidigt som hon peppar barnen, är engagerad med ett härligt bemötande.

– Att vara här ger oss en möjlighet att visa alla barn vad Tumba Fight Club står för och att de kan lära sig massa olika kunskaper och taktiker.

Almira fortsätter:

– Det bästa är att barn kan komma hit fast vissa familjer kanske inte har råd. Här är det gratis, det är bara komma in och testa på olika aktiviteter.

I Botkyrka är det fem stadsdelar som fått medel genom Idrottsklivet: Alby, Tumba, Fittja, Norsborg och Hallunda.

– Poängen med Wintergames är att sänka trösklarna till föreningslivet. Det vi tydligt kan se genom statistik är att alla föreningar som är med varje år har haft en rejäl ökning i antalet medlemmar och deltagartillfällen. Vissa dubblar sin verksamhet efter att ha varit här, säger Chrishan Fernando.

Genom medel från Idrottsklivet kommer arbetet med Wintergames att växla upp ytterligare.

– Nu har vi möjlighet att ha liknande arrangemang på de andra skolloven. Sedan kan vi göra en massa andra aktiviteter för att stötta föreningslivet. Exempelvis olika satsningar på unga ledare, köpa in utrustning, stötta barn och ungdomar genom att få ned avgifter i vissa föreningar.

Chrishan fortsätter:

– Efter elva år ser vi en näringskedja. Här slussas barn in i föreningslivet i tidig ålder. Det som är underbart är att många av dem som var deltagare på Wintergames för länge sedan, i dag är ledare och förebilder i föreningar. Föreningslivet i Botkyrka har fått fler medlemmar och vuxit genom Wintergames.

Chrishan som varit med länge, ler när han berättar:

– Vissa sitter i styrelser och några är ordförande i sina föreningar. Barn som är här på golvet i dag och provar på idrotter för första gången – är de som är med och bär idrottsrörelsen i Botkyrka om tio år.

Många av dem som är på plats i dag kanske inte börjar på en idrott de fått upp ögonen för direkt. Det kan ta flera år.

– Ibland kan det ta fyra-fem år innan de börjar. Men, de kommer ihåg att idrotten finns här i området. När de är 11 till 14 år och mer självständiga tar de sig dit själva.

Isabella, som håller på med Taekwondo, berättar hur hon tycker att en bra idrottskompis ska vara.

– En bra idrottskompis är en person som alltid stöttar dig och som du alltid kan vara med under träningarna och prata med om vad som helst.

Wintergames arrangeras på två platser under sportlovet. De första två dagarna är man i Idrottshuset i Tumba. De sista tre dagarna är man på Brunna IP och i Botkyrkahallen i Hallunda.

Det är hektiska men roliga dagar för Chrishan Fernando, som är ansvarig för arrangemanget. Efter två dagar i Idrottshuset i Tumba är det full fart här i Botkyrkahallen resten av veckan. Nytt för i år är att det är en prova på dag för Parasport under fredagen, som avslutning.

Han tittar ut över hallen. Här blandas skratt, aktivitet, musik och rörelse. Helt enkelt, när idrotten är som bäst.

– Känslan jag får här är lycka och kärlek. Bara att se barnen och deras leende här, det smittar av sig.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 25 mars 2024