Krönika: Glad och stolt efter SM-veckan

Nyss hemkommen från SM-veckan i Luleå och Boden känner jag mig glad och stolt. Över 1800 tävlande i 22 olika idrotter har gjort upp om vem som ska koras till svensk mästare 2024. Utöver glädjen hos de 197 svenska mästarna fick jag vid flera tillfällen uppleva kraften när en tävlande slår sitt personliga rekord. Alla blir glada - de tävlande, ledarna och publiken.

Sidan uppdaterades: 8 maj 2024

SM-veckan genomförs två gånger per år, vinter och sommar. SM-veckan vinter i Luleå/Boden är hittills den nordligaste SM-veckan och den 25e i ordningen. Riksidrottsförbundet är arrangör i samarbete med specialidrottsförbunden och den här veckan var följande idrotter på plats: alpinrodel, armbrytning, bowling, brottning, bågskytte, cheerleading, cykeltrial, draghundsport, e-cycling, e-sport racing, fäktning, längdskidor, längdskidor para, puckelpist, simulatorgolf, slalom, skidorientering, skidskytte, stadioncross, styrkelyft, taekwondo och x-trial. Inom idrotterna bänkpress, armbrytning och simulatorgolf var para inkluderat.

Anna Iwarsson på SM-veckan

Under mina fem dagar på plats fick jag möjligheten att uppleva idrottsrörelsens mångfald av olika idrotter. Redan första dagen fick jag se två fantastiska paraidrottare göra upp i finalen i simulatorgolf, efter lunchen fick jag följa våra världsidrottare på längdskidor och senare på eftermiddagen se sverigeeliten spela slutspelet i bowling efter en lång säsong. Samma kväll fylldes Luleå och Boden av invigningsceremonier och själv fick jag uppleva hur hela torget i Boden fylldes av barn, unga och vuxna som ville hylla medaljörerna på scenen. Och såhär fortsatte det varje dag. Att få samlas på detta sätt till ett gemensamt evenemang är verkligen unikt och som våra grannländer i Danmark, Norge och Finland nu har börjat ta efter.

SM-veckan skulle inte kunna genomföras utan ett nära samarbete med värdstäderna, RF-SISU distriktet, specialidrottsförbunden och alla partners och det var en fröjd att få följa dialogen och samverkan backstage. Tävlingarna gav mig också möjlighet att få lära mig mer om de olika idrotterna av duktiga domare och tävlingsledare. Det var också viktigt att få ta del av den expansiva utvecklingen i Luleå och Boden och vad detta kommer innebära för en hållbar samhällsutveckling. Det är uppenbart att det kommer behövas ännu fler öppna och välkomnande idrottsföreningar i Luleå och Boden med tanke på den befolkningsökning som väntar.

Samarbetet med SVT under SM-veckan gör att svenska folket får möjlighet att lära känna hela idrottsrörelsens mångfald av olika idrotter. Vinterstudion var på plats med över 60 timmars sändningstid och för atleterna blir det ett minne för livet att bli intervjuade av SVT efter en väl genomförd tävling. SM-veckan blir verkligen en folkfest med upplevelser och underhållning samtidigt som vi ökar intresset för de svenska mästerskapen. Det känns bra.

Snart är det dags i igen. SM-veckan sommar i Västerås genomförs 24–30 juni. Nya idrotter på programmet är beachvolley för klubblag, lacrosse samt ridsportens distansritt. Danssport som vi vanligtvis ser på SM-veckan vinter gör debut på sommarveckan. Nygamla idrotter som är tillbaka på SM-veckan är parkour, segling och trampolin som ska kora sina svenska mästare tillsammans med idrotter som rullskidor, rallysprint och mountainbike. Det här kommer bli hur bra som helst. Jag hoppas vi ses i Västerås!

För mer information kontakta

Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
076-344 50 60

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 3 april 2024