Det ska vara roligt att tävla

Sidan uppdaterades: 23 april 2024

Det ska vara roligt att tävla – det är nog alla överens om. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna sätter nu fokus på frågan för att öka vuxnas förståelse för sin roll och för vad som är tävling på rätt sätt för barn och unga.

– Tävlingsmomentet är en viktig del av idrotten för att ha roligt och utvecklas. Vi vill prata mer om både missförstånd och möjligheter när det kommer till barn och ungdomars tävlande, säger Malin Träff, talesperson inom barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet.

Vad vill vi lyfta genom att sätta fokus på barns tävlande?

– Att bra tävling för barn handlar om långsiktig utveckling, inte om kortsiktiga resultat.

Läs hela intervjun med Malin Träff

Utifrån forskning vet vi – att det som tävlandet ger i just den stunden – är bland det viktigaste med idrottande för många barn.

Läs riktlinjer för barn- och ungdomsidrott här.

Tävlingsmomentet är viktigt för många barn och ungdomar oavsett ålder och idrott, men det handlar mycket om tävlandet i stunden. Som att kämpa hårt, använda kroppen, utmana och utmanas och att uppleva spänning tillsammans med andra.

Bra sätt att tävla är alltså en viktig och central del av idrotten där tävlandet ska ge positiva upplevelser från idrotten oavsett vilken nivå de tävlar på. Tävlande på fel sätt kan däremot påverka barn negativt och kan bidra till att barn och ungdomar far illa eller att de slutar idrotta.

Under perioden 10-17 april uppmärksammade Riksidrottsförbundet, i samverkan med landets 19 RF-SISU distrikt och Specialförbund, bland annat:

  • I olika inslag berättar Malin Träff om forskning kopplat till barns lärande i samband med tävling.
  • I filmer kommer barn själva berätta vad de gillar med att tävla
  • Vår nya skylt "Här tävlar barn". Här kan du ladda ner här.
  • kopplat till filmerna kommer det att finnas utbildningsmaterial för föreningar att jobba vidare med tillsammans med barn och ledare i föreningen. Kontakta er RF-SISU konsulent för att arbeta med detta.
    Klicka här för att komma till utbildningsmaterialet Pdf, 232 kB.

Sidan publicerades: 3 april 2024

Du som ledare eller tränare kan arbeta vidare med detta lärgruppsmaterial kopplat till våra filmer.

Skylt "Här tävlar barn"