Kompetensstöd

Sidan uppdaterades: 20 juni 2024

2021 fick Riksidrottsstyrelsen uppdraget att inrätta ett kompetensstöd till specialidrottsförbund och föreningar. Stödet är kopplat till idrott för personer med funktionsnedsättning och ska stegvis flyttas från Svenska Parasportförbundet.

Under 2022–2023 har arbetet intensifierats och idag pågår flera insatser riktade mot specialidrottsförbunden (SF) och RF-SISU distrikt.

Uppdatering 24-06-14

Nuläge

Inom ramen för RIM-uppdraget att inrätta och erbjuda ett kompetensstöd kopplat till idrott för personer med funktionsnedsättning arbetar vi utifrån en modell där vi har identifierat fyra verksamhetsområden: utbildning, rekrytering, anläggning och processtöd/rådgivning.

Just nu pågår ett sorteringsarbete för att Specialidrottsförbund (SF) och dess föreningar ska veta var de ska vända sig för att få kompetensstöd inom respektive område.

Parallellt erbjuds fortsatt kompetenshöjande insatser och erfarenhetsutbyte för att höja kunskapsnivån på alla nivåer kring dessa frågor.

Dessutom är kartläggningsarbetet gällande nuläge och behov av kompetensstöd kopplat till idrott för personer med hörselnedsättningar bland SF och RF-SISU distrikt nu igång. Här är nästa steg att presentera detta resultat för Riksidrottsstyrelsen och ge förslag på eventuella kompetenshöjande insatser.

Allt detta arbete ska leda till att fler personer med funktionsnedsättning ska välja att idrotta i förening på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Förtydligande kring begrepp

Det finns idag ett stort antal SF som arbetar aktivt för att inkludera personer med funktionsnedsättning, trots att deras idrotter aldrig har tillhört Svenska Parasportförbundet.

Dessa SF kan nu ta del av olika riktade insatser inom Kompetenslyftet. Cirka 2/3 av alla SF har idag paraidrottare i sin verksamhet. RF:s roll är att stödja alla SF som arbetar för en inkluderande idrott där fler personer med funktionsnedsättning ska välja att idrotta i förening.

Parasportförbundet arbetar samtidigt för att lämna över ansvaret för vissa idrotter som idag tillhör Svenska Parasportförbundet till andra SF. Exempelvis parafriidrotten som ska lämnas över till Svenska Friidrottsförbundet. Ansvarsförflyttning är det begrepp som nu används gällande de idrotter som tillhör Svenska Parasportförbundet.

Ansvarsförflyttningen för dessa idrotter sker i ett antal steg med syfte att skapa ännu bättre förutsättningar för aktiva, ledare och föreningar med verksamhet för idrottare med rörelse-, syn- eller intellektuella funktionsnedsättningar.

Läs mer om de olika stegen och vilka idrotter det berör

Tidigare uppdateringar

Uppdatering 2024-03-13

För att få ett bra utgångsläge har SF och RF-SISU distriktens arbete och framtida ambitioner kartlagts. Därefter har en rad insatser genomförts för att stärka förbundens och RF-SISU distriktens kompetens inom parasport. Vi kan konstatera att merparten av alla SF (62 st., januari 2024) arbetar med frågan utifrån sina förutsättningar och samtliga 19 RF-SISU distrikt stödjer föreningar och SDF.

Idag är färre än tio procent av alla personer med en funktionsnedsättning medlem i en idrottsförening. Motsvarande siffra för personer som inte har en funktionsnedsättning är drygt femtio procent, vilket visar att det finns mer att göra i idrotten. För att få till en förändring behöver vi skapa en inkluderande idrottsrörelse, med både bredd- och elitverksamhet, där alla är välkomna.

Hela idrottsfamiljen behöver genomföra ett samordnat arbete för att öka kunskapen och se till att fler blir bärare av parasportfrågor. Det är där vi lägger vår kraft nu. Alla som arbetar inom idrottsrörelsen bör veta vem de ska vända sig till för att få ytterligare stöd och expertis.

Dessutom behöver SF och föreningar få en tydligare bild av var de kan få stöd i sitt arbete med att få fler personer med funktionsnedsättning inkluderade i idrotten. För att nå dit gör vi nu arbete tillsammans med Parasportförbundet och Dövidrottsförbundet. Det arbetet ska vara klart efter 2025.

Utöver att vi arbetar med kompetensstöd analyserar vi även effekterna av vårt arbete och vilka kompetenser som behöver finnas var i vår idrottsrörelse för att vara effektiva.

Kompetensstöd: Ett uppdrag från Riksidrottsmötet 2021

Riksidrottsstyrelsen (RS) fick av RF-stämman 2019 uppdraget att i samråd med Parasportförbundet och övriga Specialidrottsförbund (SF) utreda organisering av – och innehåll i – kompetensstöd avseende parasport. Ett förslag lades fram och beslutades på RF-stämman 2021. För att nå brett i ett längre tidsperspektiv beslutades enligt förslaget att RF/SISU ska ha ett helhetsansvar för kompetensstöd till idrottsrörelsen, inklusive idrott för personer med funktionsnedsättning.

Sidan publicerades: 13 mars 2024