FOTO: Mathilda Ahlberg, BIldbyrån

Ali lärde sig språket genom föreningslivet

För Ali Ahmad, som flydde från kriget i Syrien, var idrotten en väg in i det svenska samhället. Genom Idrottsklivet och hans livs stora passion, badminton, får han en möjlighet att ge andra barn och ungdomar samma möjlighet. Nyligen startade han upp badminton i Andersberg, Halmstad.

Sidan uppdaterades: 9 januari 2024

Det är uppvärmning strax innan dagens träning ska köra i gång.

Ljudet av en badmintonboll som lämnar racketen har det där speciella ljudet som fäster. De flyger överallt på uppvärmningen, kryddat med hög musik och barn som springer runt och skrattar.

Vi är i Andersbergshallen, inte långt från den Östra stranden i vackra sommarstaden Halmstad.

Förra sommaren flyttade Ali Ahmad hit från Karlskrona för att jobba som badmintontränare för Halmstad Badmintonklubb.

För honom var idrotten och föreningslivet den viktigaste nyckeln för att komma in i svenska samhället. Med den lärdomen i bagaget, vet han att träningarna och gemenskapen inom föreningen kan betyda mycket för de 30 barn som precis börjat.

– Syftet är att så många barn som möjligt ska börja med badminton här i Andersberg, men de här träningarna kan också göra att de fortsätter med en annan sport. Det viktigaste är att de hittar in till idrottsrörelsen, säger Ali.

Vi backar bandet tio år.

För att förstå hur stor del idrotten har varit av Alis liv behöver vi kort berätta hans historia.

Som ung badmintonspelare blev han arabisk mästare för Syrien. Ett år efter att kriget startade flydde han hemstaden Damaskus för Algeriet.

– Jag såg ingen mening att vara kvar i Syrien. Du hade inget liv. Allt i samhället stannade upp på grund av kriget.

– I Algeriet var jag handbollstränare under en period. Jag startade även upp en badmintonförening.

Två år senare inledde han en livsfarlig färd i gummibåt från Marocko till Spanien, för att senare hamna på en flyktingförläggning i Kristianstad som 24-åring.

Det första Ali gjorde när han kom fram?

– Jag frågade var jag kunde spela badminton, säger han.

Ali Ahmad har varit badmintontränare i många år, nu hoppas han att fler barn i Andersberg, Halmstad, ska fortsätta med idrotten.

Ali började träna och spela matcher för Kristianstad badmintonklubb som hjälpte honom att hitta ett boende. Samtidigt pluggade han svenska på SFI.

– Men jag lärde mig att prata svenska genom klubben. Det kan jag tacka det svenska föreningslivet för.

Under fyra år jobbade han som tränare i Karlskrona och sedan ett år är han alltså i Halmstad Badmintonklubb.

Dagens verksamhet som Ali Ahmad och föreningen startade upp efter höstlovet har precis fått ekonomiskt stöd genom Idrottsklivet.

Andersberg är ett av de 61 områden i Sverige som idrottsrörelsen fått särskilt stöd från regeringen för att verka i. Satsningen har fått namnet Idrottsklivet och är en del i idrottsrörelsens arbete med att nå de barn och ungdomar som står längst från idrotten. I uppstartsprocessen har föreningen fått stöd av Svenska Badmintonförbundet och RF-SISU Halland genom olika insatser.

– När jag hörde att vi skulle få stöd genom Idrottsklivet blev jag jätteglad. Många invandrare borde söka sig till föreningslivet. Här kan du lära dig språket nästan bättre än i skolan.

– Många barn i Andersberg umgås mycket inom familjen där många talar ett annat språk än svenska tillsammans. Vill du träffa nya vänner så har du en jättemöjlighet via föreningslivet. Det kan hjälpa dina barn hela vägen. Framför allt har du dem på en säker plats och de får träffa kompisar.

30 barn och ungdomar är redan med i verksamheten som startade efter höstlovet.

En av de nya spelarna är Rokshar. Hon trivs jättebra i föreningen.

– Det bästa med badminton är att jag lär mig mycket och att jag har roligt med mina kompisar. Det är kul att spela tillsammans och köra matcher. Jag lär mig massa olika trix som jag kan använda, säger hon och fortsätter:

– På varje träning lär jag mig en ny sak. Jag känner mig jätteglad när jag spelar. Det är roligt med alla nya kompisar som jag har träffat här.

Hur är en bra idrottskompis?

– En bra idrottskompis är snäll och låter alla vara med och spela, säger Rokshar.

Att träna slag är en stor del av träningen nu i uppstarten.

Under träningen ställer barnen många frågor. Ali är hela tiden där för att visa hur de ska göra. Det lyser i ögonen när han pratar om sporten han älskar.

– Badminton är det bästa som finns, det är livet.

– När jag ser någon som är ny lyckas med ett slag, samtidigt som de ropar: Ali, jag servade bra! Jag klarade det! Det är det som är syftet med idrotten och varför jag är här.

Ali fortsätter:

– De ska framför allt ha kul när de spelar. Det är mitt jobb att få så många barn som möjligt att utvecklas och tycka att det är roligt – och att de får vara en del av något annat.

"De ska framför allt ha kul när de spelar. Det är mitt jobb att få så många barn som möjligt att utvecklas och tycka att det är roligt – och att de får vara en del av något annat"

De ekonomiska medlen som föreningen får genom Idrottsklivet kommer bland annat gå till material eller utrustning för att hjälpa barnen.

– Vi kan även stötta barn som inte kan betala terminsavgift. Vi kommer ha olika aktiviteter tillsammans. Det finns massor av idéer som kan göra att vi stärker vår verksamhet i Andersberg. Vi kommer även bjuda ner alla föräldrar så de får en bild av Halmstad Badmintonklubb och det svenska föreningslivet, säger Ali.

Vad är det bästa med att vara ledare här i Andersberg?

– Att se glädjen hos barnen. Här är de i nuet och tänker inte på något annat. Jag ser fram emot att träffa dem i framtiden och höra om föreningslivet gett dem lika mycket som det gav mig.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 30 november 2023