Barn hoppar på skolgård

Inspiration till rörelse och idrott

Sidan uppdaterades: 24 juni 2024

På den här sidan samlar vi material från många av RF:s olika idrottsförbund för att inspirera skolor och föreningar att skapa mer rörelseglädje! Få stöd att komma i gång, låt barn och unga testa nya idrotter och ge dem förutsättningar att fortsätta idrotta i förening. Kika runt och se vad som passar just er – låt barnen hitta sin grej!

Badmintonförbundet

När som helst, var som helst, hur som helst!

Badminton är rörelseglädje! Skolor och föreningar erbjuds material för prova på-aktiviteter och för spel på raster, friluftsdagar och andra sammanhang. Med den nya AirBadminton-bollen blir badminton en rolig och utmanande aktivitet som kan spelas både utomhus och inomhus. Var som helst, när som helst, hur som helst!

Baseboll-, Softboll- och Lacrosseförbundet

Baseboll5

Baseball5

Baseball5 är Sveriges nyaste och häftigaste streetsport. Den kan spelas var som helst och på alla underlag. Allt man behöver är en boll! Vi introducerar nu Baseball5 som en del av Rörelsesatningen i skolan. Genom oss kan ni ta del av coola animerade instruktionsfilmer och köpa grundpaket för att snabbt komma igång. #playeverywhere

Basketbollförbundet

Basket för alla

Basket för alla

Basket är en en populär skolgårdsaktivitet som kräver minimalt med material och kan lekas fram i oändligt antal former och konstellationer. Endast kreativiteten sätter gränser för hur vi kan skapa rörelse och aktivitet genom basket i skolan. Vi har tagit fram ett antal enkla lekar och övningar som inspiration till att komma igång med rastaktiviteter och roliga lekar i idrottshallen. Ett startpaket med tre bollar erbjuds kostnadsfritt till de 100 första skolor som beställer.

Biljardförbundet

Spelabiljard.nu

Här hittar du tips och råd om hur du spelar, regler, övningar och annan information. Genom vår föreningskarta kan du hitta biljardhallar i hela Sverige. Webbsidan riktar sig till dig som är nybörjare. Du kanske spelar på rasten i skolan eller på fritidsgården. Kanske är du personal i skolan och vill kunna hjälpa till på rasten.

Bordtennisförbundet

STIGA PING PONG POWER skolpaket

Under våren kommer Svenska Bordtennisförbundet dela ut 100 STIGA PING PONG POWER skolpaket, helt gratis. Paketet är en förenings- och skolsatsning som förbundet skapat för att inspirera till rörelse och aktivitet både inne i klassrummet, i idrottshallen och ute på skolgården. Paketet levereras i en ryggsäck full med racketar och bollar, samt digitala utmaningar. Fem olika utmaningar kan eleverna göra både på egen hand, två och två, i grupp eller med en ledare. #pingisförallaöverallt

Bouleförbundet

Skolboule Sverige

Skolboule Sverige är ett koncept där alla kan vara med, oavsett ålder, rörelseförmåga eller andra variationer. Du kan spela själv, med en kompis eller ett helt gäng – bara fantasin sätter gränserna. I övningsbanken finns övningar och lekar, alla med klotet och lekfullhet som röd tråd. Anpassa övningarna efter de egna förutsättningarna och låt fantasin flöda!

Brottningsförbundet

Det här är brottning

Brottning är en mångsidig idrott där man behöver träna på olika förmågor. Den är även inkluderande då det krävs en kamrat att träna med. Med detta material visar vi olika övningar som man kan göra ensam eller tillsammans med andra i skolmiljön. Vi arbetar efter att det ska vara enkelt och roligt att röra på sig, under ett träningspass eller mellan lektionerna.

Budo & Kampsportsförbundet

Kamplek i skolan

Kamplek i skolan

Kamp, glädje och en längtan efter mer, det är ofta så kampsportens barn beskriver sin träning. Genom ”Kamplek i skolan” går det på ett lekfullt och roligt sätt att leka kampsport även i skolan, helt och hållet utan förkunskaper. Aktiviteterna bygger på roliga kamplekar och aktiviteter som är anpassade att passa alla. Under lekarna utvecklas dessutom viktiga sociala förmågor som man har nytta av även i andra sammanhang. Lekarna och aktiviteterna passar så väl ute som inne.

Bågskytteförbundet

Action Archery

Bågskytte som fysiskt idrott, hur skulle det bli? Action Archery - bågskytte, taktik, löpning, individuellt fast i lag. Inga förkunskaper krävs, vågar du anta utmaningen?!

Castingförbundet

Pluggen i plugget

Pluggen i plugget är lekar och aktiviteter där kast med spö och glädje är i fokus. Upplev det perfekta kastet tillsammans med barn och kolleger. Att kasta med spö passar de flesta, det är en enkel och rolig aktivitet som stimulerar lek och rörelseglädje hos alla som testar. Alla skolor kan testa castingsporten i skolan – beställ skolväskan så får din skola allt som behövs för att komma i gång.

Cheerleadingförbundet

Cheerleading i skolan

Med Cheerleading i skolan vill vi inspirera skolelever till att själva testa på och lära sig grunderna för hur sporten enkelt kan utövas – där alla kan vara med. Cheerleading kan utövas var som helst när som helst, exempelvis på skolgården som en rastaktivitet eller på fritids. Det viktigaste är att ha roligt tillsammans! På vår hemsida hittar ni instruktioner för att ni ska kunna komma igång med cheerleading på er skola.

Cricketförbundet

Cricket i skolan

Cricket är en sport som har flera miljarder tittare och spelas av flera miljoner personer över världen. Den är kul och enkelt anpassningsbar för att spelas var som helst, av vem som helst och när som helst. Projektet Cricket i skolan kommer att ge nya deltagare en rolig första upplevelse som vi hoppas kan inspirera till en livslång resa med vår fantastiska sport.

Curlingförbundet

FloorCurling

Välkommen att aktivera er i skolan tillsammans med FloorCurling! FloorCurling är den perfekta rastaktiviteten för dig som vill kombinera rörelse, spänning, lagarbete, tävling och massor av skratt. Våra portabla FloorCurling-set packas enkelt upp på någon minut och sedan är det fritt fram att spela.

Cykelförbundet

Häng med på Paracykel

Svenska Cykelförbundet har inom ramen för RF-projektet ”Projektstöd SF skolsamverkan” påbörjat en satsning för att få fler att prova på paracykel samt att sprida information och kunskap. Målet är att

  • nå ut till fler barn och ungdomar både med och utan behov av anpassade cyklar
  • inspirera fler barn och ungdomar med behov av anpassade cyklar att börja cykla mer
  • nå ut med information till skolor och föreningar
  • öka kunskapen i samhället om vad Paracykel innebär och vilka möjligheter som finns.

Dövidrottsförbundet

Idrott på teckenspråk – det börjar på skolgården!

Träna på idrottsgrenar inför Ungdomsspelen! Ungdomsspelen arrangeras en gång på vårterminen och en gåg på höstterminen, där skolorna i samarbete på idrottsföreningar skickar elever och lag för att tävla i olika idrottsgrenar i en teckenspråkig miljö.

Engagera och uppmuntra dina elever i att smaka på idrottsgrenar inför ungdomsspelen – redan på skolgården. Basket, innebandy, bordtennis, fotboll, simning, friidrott, orientering eller så kan det vara futsal? Skapa lagkänsla, motivation och idrottsglädje på skolgården och även i idrottslektionen.

Flygsportförbundet

Rookie-projektet

Nu finns möjligheten att bygga och flyga Rookieflygplan tillsammans med er lokala flygsportsförening. Bygget av Rookieflygplanen kan med fördel göras i samband med elevernas slöjd eller i teknikämnen. Det tar ca två lektioner att bygga dem. När bygget av flygplanet är klart är det dags för eleverna att röra på sig i form av att flyga sina modeller under lekfulla former.

Fotbollförbundet

Skolbollen

Skolbollen är ett program för fysisk aktivitet i skolan där fotboll används som ett verktyg. Skolbollen ger eleverna möjlighet att uppleva rörelse som något positivt, utvecklas socialt och våga utmana sig själva. På sikt är syftet att eleverna ska må bättre, lyckas bättre i skolan och leva aktivare liv. Att ansluta sig till Skolbollen är helt gratis och i programmet ingår bland annat över 100 övningar för raster och lektioner, och startkit med bollar, västar och koner.

Friidrottsförbundet

Friidrottens Aktivitetskort

Barn friidrott

Friidrottens Aktivitetskort är en bank fylld med friidrottsövningar både för lek, träning och tävling. Övningarna utgår från tre principer: det ska vara enkelt, utvecklande och roligt! Aktivitetskorten består av närmare 100 övningar för raster och lektioner. Tillhörande redskapspaket går att köpa till och innehåller material, instruktioner och diplom för 40 deltagare.

Frisbeesportsförbundet

Lek Discgolf

Discgolf passar alla oavsett förutsättning. ”Lek Discgolf” inspirerar till klassiska lekar men på ett nytt sätt, att använda discen som redskap i en miljö som barnen redan känner till och som ofta är anpassad för den här typen av lekar. I och med att lekarna ofta är kända för barnen sen tidigare är dom snabbt igång och förstår reglerna.

Fäktförbundet

Kan du slå en landslagsfäktare?

”Fäktning är en sport för alla” säger Christoffer, ”Det är världens roligaste kampsport” säger Emelie, två av våra duktiga landslagsfäktare. Men hur tränar man fäktning på skolan? Fäktning är mer än bara en duell. Det kräver egenskaper som balans, pricksäkerhet, snabbhet, reaktion, explosivitet och ett bra benarbete. Här kan du både träna som en landslagsfäktare och dessutom utmana två av dem! Hämta en kompis och kör igång! Kan du slå en landslagsfäktare?

Golfförbundet

Simulatorgolf i skolan

Nu har du och din skola chans att testa en av Sveriges största och roligaste idrotter. Projektet Simulatorgolf i skolan välkomnar elever i årskurs 4–6 till simulatorgolfhallar för idrottslektioner eller friluftsdagar.

Alla kan spela simulatorgolf, oavsett om man spelat golf tidigare eller inte. I simulatorerna finns många roliga spel för olika åldrar och färdigheter. Låt eleverna fånga monster, spela bana i öknen, eller traditionella golfbanor från världens alla hörn! Klubbor och bollar finns att låna på plats. Det enda ni behöver göra är att kontakta oss för att boka tid och sedan ta er till hallen.

Gymnastikförbundet

Hopprepsskoj

Hopprepsskoj – Gymnastikförbundets rörelsesatsning i skolan! Ett projekt som riktar sig till grundskolan och som pågår under perioden 13–24 maj. Målet är att få fler barn aktiva på raster och på fritiden. Förra året var över 3000 klasser från cirka 570 skolor med i satsningen och tillsammans hoppade de 46 485 105 hopp. I år hoppas vi på ännu fler!

Under @hopprepsskoj på Instagram kommer vi under perioden att lägga upp hopprepsutmaningar, tips och tricks och ett tävlingsförslag i ”Kämpahoppet”. Detta för att inspirera till hur deltagarna kan utmana kompisar eller andra klasser.

Handbollförbundet

Hand the Ball Challenge

Handboll på skolgården

Hand the Ball Challenge är en aktivitetssatsning som Handbollförbundet skapat för att inspirera skolor till rörelse och aktivitet både inne i klassrummet och ute på skolgården, under skoldagen och på fritids. Hand the Ball Challenge levereras i en grön låda som kan hängas upp i klassrummet. Lådan är full med utmaningar med vår mjuka, gröna streethandboll och som eleverna kan göra både på egen hand eller med en ledare. Vår filosofi är att det ska vara enkelt att aktivera sig!

Innebandyförbundet

Innebandy i skolan

Innebandy i skolan

Innebandy Flex och Floorball Fitness är två av Svensk Innebandys innovativa, flexibla och superroliga koncept. De passar perfekt för elever i skolmiljö – med förenklade regler, varierade lekar och övningar samt stor flexibilitet när det gäller tidigare erfarenhet, antal deltagare och aktivitetsyta.

Islandshästförbundet

Lär känna islandshästidrotten!

Islandshäst

Tycker du att hästar, naturupplevelser och tävlande låter som en spännande kombination? Då är islandshästidrotten något för dig! Den till storleken lite mindre och till lynnet stabila och vänliga islandshästen, passar de allra flesta som tycker om ridning. Det vanligaste sättet att rida islandshäst är att göra det i naturen men det går även att tävla med en islandshäst, allt från lokala tävlingar för nybörjare till världsmästerskap där världseliten gör upp om medaljerna. Ett liv tillsammans med islandshästar handlar dock inte bara om att sitta i sadeln, i vår föreningar runt om i landet pågår ständigt massor av olika aktiviteter. Genom våra filmer ger vi små glimtar av vår häst, vår idrott och vår gemenskap. Vi hälsar dig varmt välkommen att vara med oavsett tidigare erfarenhet/kunskap om islandshästar!

Kanotförbundet

Kanot – sporten för alla

Oavsett om man bor vid havet, en sjö, en fors, strömmande vatten eller en älv så finns det en kanotgren som passar. Om du vill träna för att tävla i OS eller om du friluftspaddla och njuta av naturen spelar ingen roll – vi har hela spektrat! Vi vill med den här filmen nå ut till skolungdom och skolpersonal för att skapa kunskap och nyfikenhet om kanot och dess möjligheter.

Klätterförbundet

Klätterkul i skolan

Som en del av Riksidrottsförbundets ”Rörelsesatsningen i skolan” driver Svenska Klätterförbundet projektet “Klätterkul i skolan”. Målet är att fler barn ska få möjlighet att upptäcka klättring och på sikt förhoppningsvis bli engagerade och börja klättra i lokala klätterklubbar.

Konståkningsförbundet

Is i skolan

Utforska magin på isen med Is i skolan – svensk konståknings satsning att göra skridskoåkning tillgänglig för alla barn och ungdomar! Vi delar visionen att alla ska behärska grunderna i skridskoåkning och vill stödja lärare och fritidspedagoger i att väcka intresse för idrotter på is hos eleverna. Därför har vi tagit fram plattformen Is i skolan som med text, bild och film erbjuder inspiration, tips och roliga övningar för att hjälpa barn och unga att upptäcka allt det roliga som isen har att erbjuda. Is i skolan fungerar som en handledning för lärare och fritidspedagoger. Ta det första steget mot en vintersäsong fylld av glädje, rörelse och skridskoåkning!

Korpen

Skoleverest

Med Skoleverest vill Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet erbjuda skolelever en enkel, rolig och lärande digital motionsutmaning. Klassen ska tillsammans bestiga Mount Everest genom att som grupp samla ihop 8849 höjdmeter. Från botten till toppen på världens högsta berg helt enkelt. Eleverna kan följa sin resa mot toppen digitalt och passerar längs vägen tretton toppar runt om i Sverige och världen. En perfekt aktivitet för såväl friluftsdagen som geografi- eller idrottslektionen.

Parasport Sverige

Special Olympics School Days

Special Olympics School Days är en idrottsdag för den anpassade skolan där eleverna erbjuds möjlighet att prova på olika idrotter. Gymnasieelever är ledare under dagen och konceptet innehåller invigning, prova på-stationer och medaljutdelning.

Ridsportförbundet

Käpphästar – fantasi och rörelseglädje

Käpphästar lockar till lek och rörelse och öppnar dörrarna till en härlig hästvärld där bara fantasin sätter gränser. De är också världens bästa läromästare i ridsport och utmanar sina ryttare i bland annat benstyrka, kroppskontroll och koncentration. Ett kul pyssel är att göra sin egen käpphäst och kanske en egen hoppbana. Vi tipsar om en stallbacke fylld av möjligheter. Låt käpphästarna galoppera in på din skolgård.

Roddförbundet

RO-lig Skolsamverkan

RO-lig Skolsamverkan är ett filmprojekt som ska locka till rörelseglädje, intresse och nyfikenhet att vilja prova vår underbara idrott. Vi vill visa roddsportens bredd, mångfald och inkludering. Filmen innehåller flera olika varianter av rodd och riktar sig i första hand till elever, skolpersonal, föräldrar och föreningar. Den ska även kunna användas för att kunna locka andra målgrupper till att vilja prova vår idrott.

Rugbyförbundet

Skolrugby

Tillsammans kan vi erbjuda olika varianter av rugbybollar till skolor som ”leave behinds” och samtidigt boka in utbildning av lärare om de olika formerna av rugby och hur de spelas, från Touch till Tag rugby och vid behov, rugby med kontakt.

Seglarförbundet

Träna med oss

Segling är en sport som är lekfull och fartfylld samtidigt som den är utmanande både fysiskt och mentalt. Nu har du möjlighet att testa rörelser som utförs i segling samt övningar som våra seglare använder sig av för att bli starka både mentalt och i kroppen. Gör övningarna samtidigt som du inspireras av härliga seglingsklipp. Vi har tagit fram fem filmer som kan visas via projektor i klassrum, klubblokal eller gympasal eller kanske låta elever eller idrottare testa individuellt vid dator, telefon eller surfplatta.

Simförbundet

Vattenglädje i skolan

Barn som simmar

Vattenglädje i skolan vänder sig till elever som kan simma och vill fortsätta utvecklas och utmanas i vattnet, genom att prova på nya simidrotter och simsätt. Vi hoppas också kunna ge idrottslärare och annan skolpersonal inspiration och tips till nya övningar som de kan göra med eleverna när de besöker simhallen. Vi har samlat ett gäng filmer med övningar från alla våra fem simidrotter: konstsim, simhopp, simning, vattenpolo och öppet vatten. Övningar som ska vara lätta och roliga att testa för elever som kan simma själva på djupt vatten.

Skateboardförbundet

School on board

Skateboard är en livsstil och en idrott som utövas spontant och överallt. Därför passar den perfekt i skolans värld. Ni har säkert redan elever som släpar med sig sina brädor överallt varje dag. Ta tillfället i akt att låta övriga elever få testa på skateboard, världens roligaste spontanidrott. Projektet innehåller möjligheten att beställa startpaket och en hel drös med korta inspirationsfilmer som visar de enklaste tricken.

Skidförbundet

Stjärnjakten

Stjärnjakten

Genom Stjärnjakten får ni massor av roliga utmaningar för att aktivera barnen. Stjärnjakten går ut på att samla stjärnor som ett bevis på avklarade aktiviteter. Det kan vara allt från att slå en kullerbytta, bygga en hinderbana, till att diskutera vad barnen brukar äta till frukost/mellanmål eller vad som kännetecknar en bra kompis. Varje avklarad aktivitet belönas med en stjärna. Genom att utföra stjärnaktiviteterna kommer barnen få stor rörelserikedom och även lära sig bygga gemenskap inom gruppen och ni har ett gemensamt mål att kämpa för.

Oavsett om snön ligger på marken eller inte så kan ni vara med i jakten på stjärnor!

Stjärnjakten pågår mellan v.50 2022 till v.16 2023 och det går bra att hoppa med när ni vill!

Skidskytteförbundet

Leka Skidskytte

Visste du att det krävs en hel del precision för att få fem träffar i skidskytte? Och visste du att skidskytte är enkelt och superspännande att leka med sina kompisar? Med detta projekt önskar vi se ett samarbete mellan skolor och föreningar runtom i landet och detta är en superchans för skidskytteföreningar att starta upp eller bygga vidare på sin verksamhet.

På vår hemsida finns mer information om hur skolor och föreningar kan delta i Svenska Skidskytteförbundets projekt för ökad rörelseglädje, vi ses där!

Skolidrottsförbundet

Vi är Skol-IF

En skolidrottsförening, som oftast förkortas till Skol-IF, är barn och ungas egen förening. Här idrottar vi på våra egna villkor. Tanken med en Skol-IF är att ge alla barn och ungdomar möjlighet till en enkel, rolig och billig fysisk aktivitet, där unga leder unga.

Squash

Squashgården

Squashgården är en variant av squash som spelas på skolgården. Det passar perfekt för mellanstadiet! Ta chansen och testa denna intensiva och hälsosamma sport. De 200 första startpaketen är gratis. I ett startpaket får ni 4 rack, 3 bollar, 6 asfaltskritor och 1 gympapåse.

Styrkelyftförbundet

Alla kan träna styrkelyft!

För svenskt styrkelyft är målet att fler, genom den här satsningen, ska bli medvetna om vad styrkelyft är och i förlängningen vilja medverka i en förening. Samt att vi ska bidra till att motverka att barn och ungdomar blir stillasittande i linje med de mål som finns i Strategi 2025.

SWE3

Lär känna våra idrotter

Amerikansk fotboll, flaggfotboll, landhockey – idrotter som du kanske har hört talas om men inte känner till så väl. Nu har du chansen att få veta mer! Med hjälp av våra korta kom-igång-filmer och materialpaket så är ni snabbt igång med aktiviteter på rasten eller på fritids. Kanske att du hittar något nytt som passar just dig extra bra!

SweSports

Skoj på skridskor

Barn rullskridskor i gympasal

Skridskor är kul att åka både på sommaren och vintern! Det går att åka inomhus och utomhus, med skenor eller hjul. Här hittar du tips och inspiration om hur du enkelt kan åka skridskor i olika former under skoldagen. På rasterna, på lektionerna och på fritids. Att rulla och glida på skridskor är den perfekta aktiviteten för att enkelt stimulera rörelseglädje genom lek, övning och tävling. Genom projektet Skoj på skridskor erbjuds skolor som saknar material att införskaffa det så att fler kan uppleva glädjen i att åka skridskor!

Tyngdlyftningsförbundet

Det här är tyngdlyftning

Visste du att tyngdlyftning har över 100 år på nacken och utövas i 193 länder? Dessutom med en stolt svensk historia och träningsmoment som är bra oavsett om du vill tävla eller bara ha ett hälsosamt liv. Tyngdlyftning är en stor internationell och olympisk idrott men ändå kan det vara lite klurigt att förstå hur den går till och var du ska söka dig för att testa. Här kommer du att få en introduktion till denna värld, välkommen!

Vattenskid- och Wakeboardförbundet

Kul på vatten i skolan

Att åka vattenskidor och wakeboard är nästan som att gå på vattnet – fast roligare! Ta med dig klassen för en utflykt till er närmaste vattenskid- eller wakeboardförening och testa hur det är att stå på vatten – och hur det är att plumsa i. Titta in på Kul på vattnet i skolan för mer information om vilka föreningar som är med i projektet och tips om hur man börjar åka.

Volleybollförbundet

Volleyboll på rasten

Välkommen att aktivera er i skolan med olika former av volleyboll. Svenska Volleybollförbundet erbjuder skolor att köpa subventionerat volleybollmaterial för att öka den fysiska aktiviteten på raster och i fritidsverksamheten. Det är lätt att komma igång, allt som behövs är ett band, nät eller crossnät och sedan spela med valfritt antal spelare. Volleybollslag eller kast spelar ingen roll.

Produktionen av material har möjliggjorts genom Projektstöd SF Skolsamverkan, en del av Riksidrottsförbundets regeringsuppdrag Rörelsesatsning i skolan.

Sidan publicerades: 12 oktober 2022